Sněmovna by mohla o rok prodloužit snížení úhrad a cen léků

30. 11. 2010 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněmovna by mohla rozhodnout o prodloužení té části takzvaného Janotova balíčku, která pro letošní rok snižovala ceny a úhrady léků ze zdravotního pojištění o sedm procent. Toto opatření má podle platného zákona skončit koncem letošního roku, což by mohlo od ledna vyvolat zdražení léků.


Někdejší náměstek ministra zdravotnictví a současný poslanec ODS Marek Šnajdr již předložil návrh, který má platnost tohoto opatření prodloužit. Do ledna se ho ale asi schválit nepodaří. Na problém se zdražením léků upozornil ve svém aktuálním vydání časopis Týden.

Martin Mátl z České lékárnické komory odhadl, že státní rozpočet může toto zdražení přijít na stamiliony až miliardy korun.

„Tento návrh už jsem vypracoval a poslal do legislativního procesu,“ potvrdil Šnajdr ČTK prostřednictvím textové zprávy. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň ČTK řekl, že poslaneckou iniciativou půjde vše rychleji, než kdyby návrh dávalo ministerstvo. Na webových stránkách sněmovny tento návrh zatím není k dispozici.

Podle týdeníku zaplatí od příštího roku víc peněz za léky stát i pacienti. Předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS) Týdnu sdělil, že sice vznikla poslanecká iniciativa, ale do konce roku se ji v parlamentu nepodaří schválit.

„Nejméně první dva tři měsíce tak budou ceny v původních kolejích - o sedm procent dražší,“ cituje Týden poslance Šťastného. Zvýší se prý hlavně ceny a úhrady za léky pro cukrovkáře či pilulky na žaludeční vředy a vysoký krevní tlak.

Takzvaný Janotův balíček předložila loni na podzim tehdejší úřednická vláda premiéra Jana Fischera. Šlo o soubor úsporných opatření, například se zvyšovaly obě sazby daně z přidané hodnoty nebo sazba daně z nemovitostí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?