Sněmovna mimořádně o zdravotnictví

10. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanci svolali ke zdravotnickým zákonům mimořádnou schůzi sněmovny, konečné hlasování však proběhne až za týden. Spory zejména mezi ČSSD a ODS se projevily zvláště při projednávání novely zákona o péči o zdraví lidu. ODS i nadále prosazuje, aby se sběr dat o nemocech a léčbě výrazně anonymizoval...


Poslanci svolali ke zdravotnickým zákonům mimořádnou schůzi sněmovny, konečné hlasování však proběhne až za týden. Jednalo se zatím jen o druhé čtení, takže o rozporných stanoviscích vlády a opozice se hlasováním rozhodne teprve v příští úterý - do této doby byla schůze sněmovny přerušena.

Spory zejména mezi ČSSD a ODS se projevily zvláště při projednávání novely zákona o péči o zdraví lidu. ODS i nadále prosazuje, aby se sběr dat o nemocech a léčbě pro Ústav zdravotnických informací a statistiky výrazně anonymizoval.

Naopak ministryně zdravotnictví Marie Součková obhajuje zachování stávajícího systému, kdy ošetřující lékaři zasílají státu neanonymizovaná data o svých pacientech.

Další sporné body souvisejí s návrhem nového zákona o lékařských povoláních, v němž se někteří poslanci snaží ještě pozměnit ustanovení ohledně zdravotní způsobilosti k výkonu profese či bezúhonnosti. Předkládané pozměňovací návrhy se rovněž týkají výčtu specializačních oborů, respektive jejich názvů.

Komunističní poslanci při projednávání novely komorového zákona poukázali na existenci petice s více než třemi tisíci podpisů těch, kdo si přejí zrušit povinné členství v lékařské komoře.

Zuzka Rujbrová ocitovala argumenty iniciátorů petice, podle nichž ČLK přestala prakticky plnit své funkce, pro něž byla zřízena zákonem.

Ministryně Součková konstatovala, že jedna věc je diskuse o povinném členství, a druhá věc je rozhodnout, kdo by namísto ČLK vydával osvědčení k výkonu profese. Připustila však, že komorový zákon by měl doznat změn tak, aby se lékařská komora skutečně stala profesní organizací.

(boš), www.Zdravi.Euro.cz, 10.12. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?