Sněmovna posoudí návrh zakázat reklamu na tabák

17. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanci budou na únorovém zasedání rozhodovat o návrhu zakázat tabákovou reklamu. Na schůzi, která začíná v úterý, posoudí návrh lidovců Josefa Janečka a Viléma Holáně...


PRAHA-

Janeček, který se o zákaz dlouhodobě snaží, se nehodlá vzdát, ať už jednání dopadne jakkoli. „Když to poslanci zamítnou, navrhnu to znovu,“ uvedl před časem.

b>Několikátý pokus

Poslanci vedou tuto debatu v posledních letech už poněkolikáté. Loni v dubnu dolní komora zákaz dokonce schválila, Senát jí ale předlohu vrátil a podruhé už se dostatečný počet hlasů nenašel.

V říjnu se sněmovna v prvním čtení zabývala novým návrhem a nezamítla ho, takže nyní se opět bude hlasovat o jeho přijetí.

Zákaz tabákové reklamy sice některé poslanecké kluby názorově dělí, mezi jeho hlavní odpůrce ale rozhodně patří ODS.

Například Martin Říman (ODS) v říjnové rozpravě řekl, že souvislost mezi zákazem reklamy a poklesem spotřeby tabáku zdaleka není prokázána.

Návrh je podle něj pokrytecký a jen by „zabetonoval“ trh a znemožnil uplatnění nových firem. Jeho stranický kolega Miroslav Beneš prohlásil, že i při automobilových nehodách umírají lidé, takže je asi nutné zakázat reklamu na auta.

Zastánci zákazu propagace tabáku označili srovnání s reklamou na auta za demagogii. Janeček i další řečníci řekli, že závěr, podle nějž reklama vlastně nové zákazníky nezískává, je v ekonomii nevídaný.

„Takže reklama na tabák je vlastně altruismus,“ poznamenal ironicky Jan Mládek z ČSSD. Janeček dodal, že tabákové koncerny se soustředí hlavně na mladistvé,

které se snaží z ískat pro kouření, aby měly nové zákazníky.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?