Sněmovna posvětila legalizaci konopí

10. 12. 2012 7:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanecká sněmovna parlamentu ČR (PSP) v pátek ve třetím čtení schválila předlohu zákona, kterým se mění především zákon o léčivech č. 378/2007 a legalizuje tak konopí, jako adekvátní léčbu potřebným pacientům.


Nová legislativa, kterou se kromě zmíněného zákona o léčivech, změní také zákon č. 167/1998 o návykových látkách a zákony o správních poplatcích a o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy prošla rozpravou ve třetím čtení.

„Vedle lékařských odborných společností, všechny dotčené instituce počínaje ministerstvem zdravotnictví, ředitelem Národní protidrogové centrály, odborem bezpečnosti ministerstva vnitra, Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky souhlasí a podporují zákonodárný proces a tedy uzákonění možnosti léčebného využití konopí,“ prohlásil v PSP jeden z navrhovatelů legalizace léčebného konopí poslanec Pavel Bém.

Vlamování do lékového zákona

Jedním z hlavních odpůrců změn příslušných zákonů je předseda Výboru pro zdravotnictví PSP Boris Šťastný. Kromě zvyšování státní agendy vznikem dozorčího orgánu (SÚKL) a neprůhledného soutěžení o dodavatele konopí je podle něj zásadním důvodem k nesouhlasu právě legislativní úprava legalizace.

„Stát se místo toho, aby respektoval zavedenou a fungující praxi schvalování a registrace a současně i cenotvorby léčivých přípravků, vlamuje do lékového zákona kvůli jedné účinné látce. Vytváří naprosto ojedinělý precedens samostatného schvalování, registrace, distribuce a uvádění na trh jednoho konkrétního léčivého přípravku. Byť tak navrhovatelé činí s bohulibými cíli, se kterými já jako lékař se samozřejmě ztotožňuji, protože nepopírám účinnost nebo pozitivní účinky konopí pro léčivé účely pro určité skupiny pacientů,“ uvedl na obhajobu svého hlasování proti novelizaci poslanec Šťastný.

Pro legalizaci hlasovalo 126, proti pouze sedm poslanců. Předloha nyní putuje do Senátu, poté ji ještě musí podepsat prezident. Počítá se s platností novely od jara příštího roku.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?