Sněmovna potvrdila zrušení zákona o neziskových nemocnicích

7. 12. 2011 7:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněmovna dnes potvrdila hlasy koalice předlohu, která ruší zákon o neziskových nemocnicích a kterou vetoval opoziční Senát. Zákon před pěti lety prosadili poslanci za ČSSD a KSČM s přispěním KDU-ČSL. Předkladatelé návrhu na jeho zánik z řad koaličních poslanců poukazují na to, že zatím ani jedna nezisková nemocnice nevznikla. Předloha míří k podpisu prezidenta.


Podle opoziční ČSSD je zrušení normy jen dalším krokem k privatizaci lůžkových zařízení. „Je to nebezpečná hra, která nemá ve světě obdoby,“ uvedl David Rath (ČSSD). Senátoři poukazovali na to, že ministerstvo zdravotnictví mělo místo prostého zrušení zákona přijít s novým dobrým zákonem.

Původní znění zákona počítalo s tím, že na 150 někdejších okresních nemocnic bude převedeno na neziskové. Ustanovení ale zrušil na podnět senátorů za ODS již dříve Ústavní soud.

Zákon o neziskových nemocnicích uvádí, že by měly například právo na uzavření smlouvy o poskytování a úhradě zdravotní péče se zdravotní pojišťovnou bez výběrového řízení a byly by osvobozeny od daně z příjmů.

Žádost o transformaci svých nemocnic na neziskové podal ministerstvu jen Středočeský kraj pod vedením hejtmana Ratha. Ministerstvo o ní rozhodlo až za nynějšího ministra Leoše Hegera (TOP 09), a to zamítavě. Odvolalo se prý na návrh zákona, který nyní potvrdila sněmovna.

Poslanci si odhlasovali pro dnešek na návrh předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury možnost jednat a hlasovat až do půlnoci, jednací řád hovoří o konci v 19:00. Komunisté a sociální demokraté hlasování při projednávání neziskových nemocnic zpochybnili. Stanjura podle nich při jednání o programu neřekl výslovně, že podává návrh jménem nejméně pětiny poslanců nebo dvou klubů. Námitku opozice ale sněmovna v hlasování nepřijala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?