Sněmovna přehlasovala Klause, přijala zákon o registrech pacientů

25. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Registry, v nichž stát shromažďuje údaje o zdraví lidí, budou dál fungovat. Sněmovna přehlasovala prezidentské veto a novelu zákona znovu schválila. Novela předpokládá, že v registrech nebudou uvedena jména a adresy lidí, kterých se údaje týkají. Jako identifikační znak v nich ale zůstane rodné číslo...


PRAHA/LISABON - Registry, v nichž stát shromažďuje údaje o zdraví obyvatel, budou dál fungovat. Sněmovna přehlasovala prezidentské veto a znovu schválila novelu, která to má umožnit.

Schválené znění předpokládá, že v registrech nebudou uvedena jména a adresy lidí, kterých se údaje týkají. I tak v nich ale jako identifikační znak zůstane rodné číslo.

Klaus: jde o anonymitu zákonů

Prezident Václav Klaus při zdůvodnění svého veta uvedl, že nebojuje s registry, ale jde mu o to, aby údaje v nich byly anonymní. S jeho výhradami k zákonu souhlasí i Úřad pro ochranu osobních údajů.

Klaus řekl, že poslanci mají na schválení novely právo, on sám je však považuje za nešťastné.

„Myslím, že musíme být citliví na všechny zásahy do svobody a soukromí jednotlivce. A mám strach, že tohle je zásah zbytečný a zásah velký,“ prohlásil prezident při své návštěvě Portugalska. „Argumentace, která je uváděna v opačném směru, není podle mého názoru férová,“ dodal.

Registry dříve fungovaly na základě nižších právních předpisů, od ledna to ale není možné. Pro novelu, která jejich existenci upravuje, hlasovali poslanci vládní koalice a komunisté, občanští demokraté byli proti.

PACIENTI V REGISTRU:
onkologičtí pacienti, hospitalizovaní, rodičky,novorozenci, vrozené vady,potraty, cévní chirurgie,kardiochirurgie akardiovaskulární intervence,kloubní náhrady,nemocí z povolání,lidé, kteří se léčí z drogovézávislosti za pomocináhražkových látek.

Analýza dat slouží k vývoji léčebných metod a přípravě preventivních programů. „Registry mají obrovskou hodnotu,“ řekl již dříve například místopředseda zdravotního výboru Josef Janeček (KDU-ČSL). Zákonodárci se několik měsíců přeli o to, jak vyvážit veřejný zájem na sběru těchto citlivých údajů a zároveň omezit rizika jejich zneužití.

Přechodné období

Vzhledem k tomu, že od ledna registry neměly dostatečnou právní oporu, vydala ministryně zdravotnictví Marie Součková (ČSSD) vyhlášku, která měla umožnit jejich existenci na přechodné období. Podle prezidenta České lékařské komory Davida Ratha na to ale neměla právo.

„Lékaři se dodržováním vyhlášky o předávání informací do registru vystavují nebezpečí trestního stíhání a postihu ze strany Úřadu na ochranu osobních údajů,“ řekl tehdy. Komora zároveň vyzvala lékaře, aby údaje do registru nezasílali.

Úřad pro ochranu dat vedl s ministerstvem už dlouho předtím kvůli právní úpravě registrů spor. Podle něj nelze Národní zdravotnický informační systém vzhledem k ochraně osobních údajů provozovat na základě zmocnění či vyhlášky.

Od novely zákona o péči o zdraví lidu si její zastánci slibují, že odstraní nejistotu ohledně postavení registrů. Účinnosti má nabýt dnem vyhlášení.

Poslanci ji po dlouhých sporech poprvé schválili již loni v prosinci, ale Senát novelu vrátil. V únoru ji pak dolní komora přijala znovu, a to i s pozměňovacími návrhy senátorů, které některé osobní údaje z registrů vypustily. Pak novelu vrátil prezident, takže ji ve středu sněmovna schválila potřetí a naposled.

ČTK

DÁLE ČTĚTE:
Střed, střet a skřet zájmů\\
Prezident nesouhlasí se zdravotními registry
ČLK znovu nabádá k bojkotu registrů

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?