Sněmovna projedná zrušení regulačních poplatků v pátek

10. 9. 2009 8:42
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněmovna bude projednávat zrušení regulačních zdravotnických poplatků v pátek. Stejně tak poslanci odložili na pátek i ostatní zákony vrácené Senátem, například pravidla pro fúze zdravotních pojišťoven nebo zákon o místních poplatcích...


Naopak na páteční program sněmovny zatím není zařazeno třetí čtení změny ústavy a volebního zákona. Poslanci v tuto chvíli čekají na výrok ústavního soudu.

Odklad projednávání zdravotnických poplatků navrhl lidovec Ludvík Hovorka. Odůvodnil to tím, že by dnes na přehlasování veta mohlo být ve sněmovně málo poslanců. K přehlasování Senátu je třeba nejméně 101 hlasů. Dnes ráno bylo ve sněmovně nejvýše 116 poslanců. Tedy téměř polovina jich chyběla.

Návrhy na změny v systému regulačních poplatků jsou ve sněmovně v tuto chvíli dva. První z dílny KSČM navrhuje úplné zrušení, druhý vytvořený Moravskoslezským krajem navrhuje pouze částečné omezení. Oba už sněmovna schválila, Senát je ovšem dolní komoře parlamentu vrátil s pozměňovacím návrhem. Podle něho by poplatky zůstaly zachovány tak, jak jsou nyní, rodiče by zato získali pro děti zdarma očkování proti pneumokoku. Podporu senátní verzi už předem oznámili ODS, KDU-ČSL i zelení. Levici tak k přehlasování veta scházejí hlasy.

Na páteční program sněmovny zatím není zařazeno třetí čtení změny ústavy a volebního zákona. Pokud dnes Ústavní soud neodmítne stížnost nezařazeného poslance Miloše Melčáka na zkrácení volebního období, pokusí se dospět k předčasným volbám pomocí rozpuštění sněmovny. Právě to by měla změna ústavy a volebního zákona umožnit. Rozpuštění sněmovny je zatím plánováno na příští úterý. Na tento den už byla svolána nová schůze sněmovny.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?