Sněmovna rozhodne u osudu Obamovy zdravotní reformy

21. 3. 2010 9:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezidenta USA Baracka Obamu čeká nejtěžší zkouška. Sněmovna zítra rozhodne o zásadní a kontroverzní reformě zdravotní péče, a ať bude výsledek jakýkoli, ovlivní politické vyhlídky Obamy i Demokratické strany.


„Reforma přinese větší odpovědnost do pojišťovnictví a větší ekonomickou bezpečnost všem Američanům. Vyzývám proto každého člena Kongresu, aby to v přípravě hlasování vzal v úvahu,“ řekl včera Obama na univerzitě ve virginském Fairfaxu.
K prosazení své priority odložil i cestu do Asie. K finálnímu rozhodnutí dotlačil své většinové, ale hašteřivé demokraty po 16 měsících debat, které vyvolaly mezi obyvateli USA vášně. I když podle rozpočtového úřadu Kongresu reforma do dvaceti let srazí federální deficit o 1,3 biliónu dolarů (23,3 bil. Kč), je většina zajištěných Američanů stále naladěna proti a dopřává sluchu republikánům, kteří naopak tvrdí, že deficit zvýší. Obamova popularita klesla na rekordních 46 procent. Nepomohlo ani vyškrtnutí veřejného pojištění.
Obama ale varoval: „Přesto, že máte dobré zdravotní pojištění, pojistné a poplatky porostou. Takže současný stav není udržitelný.“ Před listopadovými volbami však desítky demokratů v Kongresu zaváhaly a jejich pohodlná většina 255:178 (dvě křesla volná) je ohrožena.
Šéfka Sněmovny Nancy Pelosiová se proto míní uchýlit k ojedinělé schvalovací technice: hlasovat jen o změnách a dodatcích k senátní verzi zákona, což je pokládáno za nepřímý souhlas. Senát by pak doplněný text přijal ve smírčím řízení, pro které stačí prostá většina a zakazuje obstrukci. Republikáni se proti tomu bouří.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?