Sněmovna zrušila poplatky

22. 12. 2008 11:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Levici se podařilo protlačit sněmovnou návrh na zrušení poplatků. Zda se ale u lékařů, v lékárnách a nemocnicích přestane platit, zatím není jasné. Předpokládá se totiž, že rozhodnutí dolní komory zamítne Senát, kde má vládní koalice převahu. Ministerstvo zdravotnictví již proto navrhlo úpravu: u léků s doplatkem by se regulační poplatek hradit nemusel a ochranný limit by se snížil na tři tisíce pro důchodce i děti...


Sociální demokraté s tak velkým úspěchem pravděpodobně ani nepočítali, domnívali se, že prosadí zrušení poplatků u lékaře pro děti a mladistvé do 18 let a seniory nad 65 let. Nakonec ale v pátek pozdě v večer prošel návrh komunistky Soni Markové, podle kterého by v ordinacích, lékárnách ani nemocnicích neměl platit nikdo. Pro bylo 97 ze 104 poslanců, kteří hlasovali.

Valná většina vládních zákonodárců se totiž hlasování nezúčastnila, několik bylo proti. Z koalice se zdržel jen lidovec Ludvík Hovorka. Ruku pro zvedli všichni přítomní sociální demokraté a komunisté, přidal se k nim i bývalý poslanec ČSSD Evžen Snítilý.

Předpokládá se ale, že Senát radost levice pokazí, vládní koalice zde má totiž pohodlnou většinu a Sněmovna tak bude muset o návrhu hlasovat ještě jednou. A k přehlasování je třeba nadpoloviční většina všech poslanců, tedy 101 hlasů.

„Netroufnu si předvídat, jestli se to podaří, ale zcela jistě se o to pokusíme. Dál budeme trpělivě vyjednávat, abychom tu stojedičku měli,“ prohlásil krátce po hlasování stínový ministr zdravotnictví a poslanec ČSSD David Rath.

Koalice je ale přesvědčena, že se jí podaří připravit nové návrhy tak, aby norma byla přijatelná pro koalici i pro nezařazené poslance „Jsem přesvědčen, že se sem nad rozumnou verzí, nad rozumným kompromisem ze Senátu ještě vrátíme,“ uvedl šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Ministerstvo už úpravy představilo

Ministerstvo zdravotnictví již představilo první návrhy, které by mohly být pro nespokojené poslance přijatelné. Lidé by již nemuseli platit poplatek za léky s doplatkem a snížil by se také ochranný limit na výdaje z 5000 na 3000, a to nejen pro děti, ale i pro důchodce.

Seniorům by se pak do třítisícového limitu měly zahrnovat i poplatky, které se tam nyní nezapočítávají. Uvedl to náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi. Návrh chce ministerstvo předložit v Senátu.

Lidovci dále navrhují, aby lidé už neplatili za položku na receptu, ale za celý recept. Podle ministerstva by ale bylo lepší zachovat poplatek za položku. Hradil by se ale už jen u léků, které jsou bez doplatku. „U 70 procent položek by došlo k redukci, současně by se ale zachoval regulační efekt u levných léků,“ uvedl Šnajdr.

Díky poplatkům přiteklo letos do zdravotnictví kolem pěti miliard. Ministr Tomáš Julínek (ODS) označil rušení za destrukci. Uvedl, že se díky poplatkům podařilo zabránit plýtvání. Peníze, které pojišťovny vydávaly za levné léky, se přesměrovaly do nákladné léčby vážných chorob.

Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) k 6. prosinci překročilo ochranný limit 5308 jejích klientů, jimž pojišťovna vrací celkem 8,4 milionu korun. Je to ovšem dáno až dvouměsíčním odstupem v nahlášení a zpracování údajů z ordinací do pojišťoven.

Přesto odhad ministerstva zdravotnictví, že limit využije 200.000 lidí, naplněn podle Šnajdra zdaleka nebude. Proto přistoupí ministerstvo u limitů na změny.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?