Sobotka bude vicepremiérem. Už teď říká, že zdravotnictví musí šetřit

23. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr financí Sobotka se stane místopředsedou pro ekonomiku. Připouští, že nad otázkami zdravotnictví, zejména jeho financováním, stráví v následujících měsících mnoho času. "Připravte se, že jako všude i tady se budou hledat úspory," varuje...


Pozice ministra financí Bohuslava Sobotky ve vládě posílí, během měsíce se stane jejím místopředsedou pro ekonomiku. „Především bude koordinovat další kroky při pokračující reformě veřejných financí,“ řekl včera o svém rozhodnutí premiér Vladimír Špidla.

Za hlavní priority v nové funkci Sobotka považuje přípravu penzijní reformy, stabilitu zdravotnictví, prohloubení daňových změn a zákony proti šedé ekonomice.

„Nikoho ale nebudu řídit, to přísluší premiérovi,“ řekl v narážce na informace, že se stane nadřízeným ministryně zdravotnictví Součkové. „Jde o to, že reforma se týká všech a je třeba její kroky sladit,“ říká dvaatřicetiletý Sobotka.

Přesto připouští, že nad otázkami zdravotnictví, zejména jeho financováním, stráví v následujících měsících mnoho času. Připravte se, že jako všude i tady se budou hledat úspory, varuje.

hn: Nemocnicím chybí miliardy, vy hovoříte o dlouhodobější reformě celého zdravotnického systému. Co už máte připraveno?

Mám již připraveny konkrétní návrhy. Ty ale poskytnu paní ministryni (Součkové) a půjdu s nimi také na koaliční jednání. Obecně jejich hlavním cílem je najít úspory v dnešním systému zdravotní péče bez toho, abychom zvyšovali spoluúčast pacientů. A než začnou fungovat nové regulační nástroje, ať již exekutivní nebo v podobě zákonů - a o těch by se mělo v Parlamentu jednat během příštího roku - musíme krizové období překlenout dvěma finančními operacemi. Tou první bude dotace krajským rozpočtům, druhou odkoupení pohledávek za firmami v konkursu od zdravotních pojišťoven. To na čas vytvoří finanční polštář.

hn: V čem se ale takový postup bude lišit od kroků předchozích vlád?

Ty vždy přikročily právě jen k těm jednorázovým opatřením a na systémové změny nakonec zapomněly. My uděláme obojí.

hn: Najdete s ministryní zdravotnictví Součkovou společnou řeč?

Návrhy na změny bude v prvé řadě předkládat ona, já budu klást důraz na výdajovou stránku celé věci. I když se ve většině věcí shodneme, tak předpokládám, že paní ministryně bude usilovat o zvýšení příjmů zdravotnického systému. Já se naopak domnívám, že je nutné hledat úspory a nastavit brzdící mechanismy. Musíme se řídit naší dlouhodobou rozpočtovou politikou. Řádově se budeme dohadovat o miliardy korun.

hn: A s lékaři, zdravotníky, personálem v nemocnicích?

Jde o zájmovou skupinu, která z tohoto veřejného systému čerpá. Mým úkolem je obhajoba lidí, kteří do něj přispívají, tedy pacientů. A musím zajistit, aby se peníze vynakládaly úsporně. Takže ne vždy se shodneme. Určitě nemáme například stejný názor na to, jak by se měly ve zdravotnictví v příštích letech vyvíjet platy.

Josef Pravec, Hospodářské noviny, 23.10. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?