Sobotka chce, aby horská služba spadala pod jedno ministerstvo

24. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr financí Bohuslav Sobotka chce, aby horská služba již v příštím roce patřila pouze pod jedno ministerstvo. Podle ministra Sobotky by horská služba měla dostávat peníze ze státního rozpočtu i v budoucnu...


LIBEREC - Ministr financí Bohuslav Sobotka chce, aby horská služba již v příštím roce patřila pouze pod jedno ministerstvo. Uvedl to republikový náčelník Horské

služby ČR Jiří Brožek, který s ministrem dnes ráno byl na pracovní snídani ve Špindlerově Mlýně.

Na službu letos přispívají čtyři ministerstva - ministerstvo zdravotnictví, ministerstvo promístní rozvoj, ministerstvo financí a ministerstvo vnitra.

Na základě páteční dohody na ministerstvu financí záchranáři ze státního rozpočtu obdrží nejvýše 86 milionů korun. Horská služba pro bezproblémovou práci potřebuje 150 milionů.

„Podle ministra Sobotky bychom měli dostávat peníze ze státního rozpočtu

i v budoucnu a již v roce 2005 musí začít platit nový systém, který jasně stanoví podmínky pro naši práci,“ uvedl Brožek.

Horská služba věří, že se jí díky spolupráci s ministerstvem pro místní rozvoj podaří získat peníze od Evropské unie. Brožek považuje za nejlepší, aby si horskou službu vzalo za svou právě toto ministerstvo. Kromě jiného pod něj totiž spadá cestovní ruch, jenž se v horách bez záchranářů neobejde.

Horská služba patří mezi občanská sdružení a působí v sedmi oblastech - v Krkonoších, Jizerských horách, Krušných horách a Orlických horách, na Šumavě, v Jeseníkách a v Beskydech. Má 55 stálých profesionálních záchranářů, na zimu přibírá dalších 40. Záchranáři předloni ošetřili zhruba 5700 úrazů, loni téměř 7000.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?