Sociálním lůžkům nemocnice ve Zlíně hrozí zrušení

23. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve zlínské Baťově krajské nemocnici je v současné době 20 sociálních lůžek. Z ekonomických důvodů nyní zdravotnické zařízení plánuje jejich zrušení. Provoz je totiž pro nemocnici ztrátový. Jeden den provozu lůžka nemocnice příjde na 800 Kč...


Ve zlínské Baťově krajské nemocnici je v současné době 20 sociálních lůžek. Z ekonomických důvodů nyní zdravotnické zařízení plánuje jejich zrušení.

Do ledna na nich hradil pobyt pacientů stát. Po reformě veřejné správy přešla zákonná povinnost provozovat sociální lůžka na obce s rozšířenou působností.

„Péče na sociálním lůžku je určena například pro osamělou babičku po mrtvici, která projde neurologickým oddělením, léčebnou dlouhodobě nemocných, kde podstoupí rehabilitaci. Teď by měla z nemocnice odejít, ale nemůže se o sebe starat úplně sama a zůstat doma bez pomoci. Právě pro ni je určeno sociální lůžko, které využívají například i lidé s mentálním postižením,“ vysvětlil náměstek primátora Vladimír Řihák (ČSSD) odpovědný za oblast zdravotnictví.

„Pacient zde setrvá většinou několik měsíců a tato péče není hrazena pojišťovnami. Pacient sám si platí pouze zákonem stanovených 50 korun na den. Město od státu dostává 250 korun na jeden den provozu lůžka,“ dodal.

Ztrátový provoz

Sociální lůžka jsou plně vytížená, a kdyby jich byl podle Řiháka trojnásobek, zaplní se všechny.

Nyní ovšem Baťova nemocnice plánuje jejich zrušení. Provoz je totiž pro nemocnici ztrátový. Jeden den provozu lůžka nemocnice vyčíslila na 800 korun, s poplatky od obce a pacienta tak prodělává pět set korun na lůžko denně.

„Do loňska tyto ztráty dokrýval stát a v současné době není, kdo by to po něm převzal. Zlínský kraj přikázal Baťově nemocnici, že nesmí hospodařit se ztrátou, proto nám ředitel nemocnice oznámil, že lůžka zruší,“ řekla vedoucí odboru sociálních věcí zlínského magistrátu Jana Pobořilová.

Město stojí nyní před problémem, na jehož řešení se musí podílet všechny subjekty - stát, kraj, obce i neziskové organizace, na které se zlínský magistrát obrátil.

„Oslovili jsme organizace, které se o seniory starají, a připravujeme se na jednání. Rozhodně by pomohlo, kdyby se zákonně zvýšila spoluúčast pacienta i poplatek státu,“ upřesnil Řihák.

„Prostory na sociální lůžka máme a jsme schopni je začít provozovat,“ řekla ředitelka Občanského sdružení Hvězda Miroslava Kalivodová a dodala: „Náš rozpočet na jedno takové místo denně je 550 korun. Jak by se doplácel rozdíl, bude předmětem dalšího jednání s městem. Náš rozpočet by to neunesl.“

Město oslovilo kromě Hvězdy i jiné organizace, například Naději Zlín, která provozuje Dům pokojného stáří. Společné jednání všech zúčastněných by mělo proběhnout příští týden.

Blanka Kovandová, Právo, 23.06.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?