Sokolov se k antimemorandu asociace nemocnic nepřipojí

25. 1. 2012 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Sokolov – Asociace českých a moravských nemocnic zaslala městu Sokolov nabídku, zda se nechce připojit k takzvanému antimemorandu. Regionální nemocnice a odbory chtějí tímto dokumentem zabránit tomu, aby některé nemocnice byly zrušeny.


Sokolov se po prozkoumání situace rozhodl nepřipojit, avšak občanům tuto možnost neodepřel. „Nechali jsme si zjistit, jak je tomu v sokolovské nemocnici, a máme zprávy, že se jí tento problém netýká,“ řekl starosta Sokolova Zdeněk Berka.

Z tohoto důvodu se prý Sokolov rozhodl k antimemorandu nepřipojit. Asociace jím reaguje na memorandum, které podepsaly zdravotní pojišťovny s Ministerstvem zdravotnictví. Pojišťovny vypovědí všem nemocnicím smlouvy a začnou jednat o smlouvách nových. Nemocnice se obávají, že dostanou horší smlouvy, a některé už je nedostanou vůbec. Podle odborů to dopadne na pacienty i zaměstnance zrušených nemocnic.

„Od pojišťovny máme příslib, že smlouva s námi bude uzavřena. S naší nemocnicí se počítá do sítě zdravotnických zařízení,“ řekla mluvčí sokolovské nemocnice Petra Soukupová. Vedení sokolovské radnice však nechce odepřít občanům možnost antimemorandum podpořit. „Poskytneme občanům podpisové archy, které budou k dispozici v recepci Městského úřadu Sokolov,“ dodal Berka. Občané reagují na zprávu překvapeně.

„O tom vůbec nic nevím, slyším to poprvé. Ale zdejší špitál je v soukromých rukou, né? Tak se ho to snad týkat nebude,“ řekla jedna ze sokolovských seniorek. Jak dodala, jezdit do jiného města by pro ni byla doslova katastrofa. Na jednání o změnách v síti nemocnic se chtějí podílet také odboráři, aby ochránili pracovní místa pro své členy i zdravotní péči pro občany.

(Občané, kteří budou mít zájem svým podpisem akci podpořit, mohou tak učinit na radnici)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?