Sokolovská nemocnice má nové přístroje za 3,5 mil. Kč

16. 4. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Sokolovská nemocnice zaplatila 3,5 milionu korun za nové přístroje, které budou sloužit pacientům na očním oddělení.


Mikropulsní laser sníží bolestivost i dobu léčby zejména diabetickým poškozením sítnice. Optický měřicí přístroj Lenstar zkvalitní výsledky léčby šedého zákalu, řekl ČTK primář oddělení Andrej Farkaš.

Dosavadní léčba pacientů s diabetickým poškozením sítnice spočívala v laserovém vypálení části sítnice, ve které se tvoří nové, ale nefunkční cévky. Následné zjizvení umožní prokrvení ještě zdravé tkáně a zachování zbytku zraku.

„Nová léčba, která se aplikuje jen asi dva roky, spočívá v mikropulsech, opakovaném použití laserové paprsku o nižší intenzitě. Tkáň se tak jen zahřeje, ale nespálí. Důsledkem je podstatně menší poškození tkáně, nižší bolestivost i zkrácení doby laserování,“ popsal Farkaš. Přístroj navíc umožňuje jedním stiskem vyslat laser až na 25 bodů zároveň. Tím se snižuje nutná doba zákroku a pacient může laserování sítnice absolvovat i při jednom sezení.

Nový měřicí přístroj Lenstar zase nahradí dosavadní ultrazvukové vyšetření oka před operací šedého zákroku. Za několik vteřin poskytne podstatně přesnější informace, čímž umožní například při implantaci umělé čočky zavést takovou, že pacient je po zákroku téměř bez dioptrií.

Hlavním přínosem nových přístrojů bude kvalitnější léčba pacientů. Například laserové ošetření sítnice v Sokolově absolvuje na 3000 lidí ročně. Oddělení přitom neslouží jen pacientům sokolovského okresu, ale jezdí sem lidé i ze sousedních krajů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?