Sokolovská nemocnice získá 20 milionů na vybavení iktového centra

9. 1. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Sokolov dostane z Integrovaného operačního programu ministerstva zdravotnictví 20 milionů korun na přístrojové dovybavení iktové centra. Novináře o tom informoval ředitel nemocnice David Soukup.


Sokolovské iktové centrum je v Karlovarském kraji jediné a slouží k odborné léčbě cévních mozkových příhod. Oddělení, které získalo certifikaci od roku 2011, loni ošetřilo na 560 pacientů.

Za peníze z dotace nemocnice pořídí například monitory vitálních funkcí, lineální dávkovače nebo lepší defibrilátor. Další přístroje pak dostane specializované rehabilitační oddělení, které vznikne jako součást iktového centra. Právě ucelená péče, od komunikace se záchrannou službou přes rychlou akutní léčbu až po odbornou rehabilitaci, je podmínkou pro úspěšnou léčbu. Stavební část nákladů uhradí nemocnice ze svých zdrojů.

Stávajících šest akutních lůžek by se mělo rozšířit na osm až deset, nové rehabilitační lůžkové oddělení bude mít 25 až 30 lůžek. Centrum má podle parametrů odborných společností pokrýt oblast se zhruba 400.000 obyvateli. Podle vedoucího lékaře iktového centra Aleše Nováka počet cévních mozkových případů na sokolovském oddělení postupně stoupá, stejně jako počet systémových trombolýz.

Trombolýza u pacientů, kteří se do iktového centra dostanou do 4,5 hodiny po vzniku mozkové příhody, umožňuje podstatně účinnější léčbu rozpuštěním sraženin v tepnách. V Sokolově už jejich podíl dosahuje deseti procent, čímž mírně převyšuje i celostátní průměr.

Podle Soukupa je přidělení dotace také určitou zárukou, že iktové centrum v sokolovské nemocnici, kterou kraj pronajal soukromé firmě Nemos, zůstane i do budoucna. O zřízení centra v karlovarské nemocnici usiluje také Karlovarské krajská nemocnice. Její mluvčí Barbora Silná ČTK řekla, že o žádosti zatím ministerstvo nerozhodlo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?