Souboj argumentů

15. 3. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemá cenu argumentovat proti ministrovi zdravotnictví. Vede to jen k opakování jeho mantry o úsporách, ale především už na svém postu dlouho nebude. Po volbách snad nastane konstruktivní dialog o budoucí podobě systému zdravotnictví," píše Stanislav Havlíček v komentáři na Zdraví.Euro.cz...


Víra je mocnější než pravda!

Nemá cenu argumentovat proti ministrovi zdravotnictví. Vede to jen k opakování jeho mantry o úsporách, ale především už na svém postu dlouho nebude. Po volbách snad nastane konstruktivní dialog o budoucí podobě systému zdravotnictví.

Ministr zdravotnictví vycizeloval svojí vizi úspor v resortu do několika krátkých úderných vět. Nemám v úmyslu je opakovat, ostatně můžete si je přečíst ve většině deníků jako velkoplošné inzeráty. Vůbec není důležité, jak moc je jejich význam vzdálený pravdě. Důležité je, že zní velice líbivě. Národ podobná ujištění očekává a je ochoten jim věřit. A jak už jsem v nadpise uvedl: Víra je mocnější než pravda.

Lid chce být klamán

Odborná veřejnost může namítat, uvádět na pravou míru a dokonce obviňovat ze lži. Málo platné. „Lid chce být klamán,“ platilo už ve starověku a platí dodnes. Žádná profesní organizace nedokáže uhasit víru pacientů ve slíbené lepší příští. Argumentovat proti víře je boj s větrnými mlýny.

Víra živená neomezenými možnostmi ministerstva zdravotnictví je soupeř z kategorie neporazitelných. Nemine den, aby premiér nepochválil ministra zdravotnictví. Nemine den, aby ministr národu několikrát nezopakoval v tisku, rozhlase a televizi svou „mantru úspor ve zdravotnictví“. V okamžiku, kdy mediální zájem o zdravotnictví uvadá, zakoupí ministr inzertní plochu v denním tisku.

Až bude v Praze olympiáda

Víru pacientské části národa nenahlodá ani plošné zvýšení spoluúčasti (doplatků) o 2,3 %. Není divu, ministerská mantra funguje. Za jakékoliv zdražení může a vždycky mohl někdo jiný. Argument, že výši doplatku a cenu léků určuje vláda prostřednictvím svých ministrů, je předem odmítnut. Argumenty proti víře nepomáhají.

Nepomáhají ani podaná trestní oznámení, ať už na neznámého pachatele nebo přímo na osobu ministra zdravotnictví. Jako poslední (sedmé nebo osmé?) prý se chystá „za zneužití pravomocí veřejného činitele“ při zadávání inzerátů do denního tisku. Při existující symbióze vlády, orgánů činných v trestním řízení a soudního aparátu se datum jejich dořešení shoduje s datem zahájení letní olympiády v Praze.

Několik rad ministerstvu

To, že žádná smysluplná koncepce úspor neexistuje, se naplno projevilo v nedělních otázkách na ČT1. Ministr se oponentů ptal, jak jinak ušetřit hned a okamžitě. Nejsem žádný odborník na problematiku úspor, ale několik rad bych ministerstvu zdravotnictví poskytnout mohl:

1. Především začít šetřit na ministerstvu samotném. Příklady táhnou, pane ministře. Zeštíhlet, zredukovat počet úředníků a zvýšit produktivitu práce.

2. Nezadávat placené reklamní inzeráty.

3. Nezatěžovat přímo řízená zdravotnická zařízení nárůstem mzdových nákladů, dokud neproběhne stabilizace sektoru. Direktivní zvyšování platů ke slovu ŠETŘIT neladí.

Po katarzi přijde kúra

Většina z nás už víceméně tuší, že po této katarzi resortu zdravotnictví bude muset nastoupit dlouhodobá ozdravná kúra. Nemá cenu v současnosti argumentovat proti osobě ministra zdravotnictví. Jednak už víme, že to vede jen k opakování jeho mantry o úsporách, a hlavně proto, že na postu ministra už dlouho nebude.

Profesní organizace a komory ať stanoví jasné body „svého“ zdravotnictví. V krátkých, jasných a srozumitelných větách, kterým se dá věřit. Po volbách, s novým ministrem, poslouží jako základ konstruktivního dialogu o budoucí podobě systému zdravotnictví. Do té doby je třeba místo argumentace opakovat tyto axiomy jako mantru. Uvidíme, která meditace bude nakonec účinnější.

Za sebe uvádím tyto:

* Jednotné ceny léků ve všech lékárnách.

* Degresivní marže na úrovni běžné ve státech západní Evropy.

* Transparentní, odborné veřejnosti přístupná cenotvorba.

* Možnost generické preskribce.

Mgr. Stanislav Havlíček, www.Zdravi.Euro.cz

Článek nemusí vyjadřovat názor redakce

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Tomas

Vážený pane magistře,vaše argumentace je primitivní a nedá se s ní souhlasit.Vy samozřejmě požadujete větší zisky pro lékarny,to je naprosto pochopitelné,ale jak jste uvedl:Direktivní zvyšování platů ke slovu ŠETŘIT neladí.

To je výrok hodný zasmání se a politovaní takových osob,co jsou toto schopny vypustit z úst.Možná nejste seznámen,co obnáší práce nemocničního lékaře a možná nemáte ani potuchu o tom,jaké jsou platy lékařů.Ale věřte si klidně těm naivním statistikám o bohatých lekářích a chudých lékárnících.Nám rozumným lidem stojíte leda tak za napsaní tohoto odstavce a pousmání se nad vašimi lacinými a demagogickými argumenty.Volím MUDr. Ratha a věřím,že bude ministrem i v dalších čtyřech letech!

Mgr. Škrabalová

Souhlasím s výše popsaným, někdy se přistihnu, že protiargumentovat mi ubírá duševní zdraví a to budu /budeme/ ještě potřebovat. Nebo v to alespoň doufám, že tady bude ještě lékárník odborník potřeba a neskončíme v direktivním naplánovaném /?, po nás potopa/, bez dovolené oponentury, kdy nám bude vše opět jedno.

Milada

Havlíček je uplně mimo a nemá cenu ani komentovat nesmysly a lži v tomto článku.

80% lékařů podporujou kroků pana MUDr. Davida Ratha vedoucí k stablizaci zdravotnictví a k zabranění vytunelovaní a rozkradání zdravotnictví a nemocnic od některých ODSaků.

Bohumír Šimek

V článku se dá polemizovat s ledasčíms. Avšak, Davidovi milcové, jste skutečně přesvědčeni, že omezení zdravotní péče pod výhružkou vysokých pokut pojišťovnám byl ten jediný, právný krok? Vy Davidu Rathovi věříte, že skutečně uzavře tunely při tvorbě cen léků a při správě nemocnic?




  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?