Současnost vakcinologie – boj proti infekcím i odpůrcům

27. 10. 2015 10:38
přidejte názor
Autor: Redakce

Ve dnech 1.–3. října proběhly v Hradci Králové XI. hradecké vakcinologické dny. Cílem setkání odborníků – praktických lékařů pro děti a dorost, klinických pediatrů, infektologů, epidemiologů, lékařů vakcinačních center a praktických lékařů – bylo zvýšit povědomí o možnostech očkování dětí i dospělých stejně jako hledat cesty komunikace a argumentace s odpůrci očkování, s cílem udržet vysokou proočkovanost populace.




K hlavním tématům letošního kongresu patřily kromě tradičních novinek v očkování dětí a dospělých i současnost tuberkulózy a její prevence, možnosti očkování proti pertusi, sérologické přehledy 2013 a jejich dopad na očkování, očkování v mimořádných situacích, varicella a herpes zoster, bezpečnost očkování, kontroverze v očkování, očkovací praxe v otázkách a odpovědích, budoucnost očkování, prevence infekčních nemocí při cestách do zahraničí či očkování proti pneumokokovým a meningokokových onemocněním.

Legislativní změny

V úvodní přednášce, kterou místo omluveného hlavního hygienika ČR a náměstka ministra zdravotnictví MUDr. Vladimíra Valenty přednesl předseda České vakcinologické společnosti ČLS JEP prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph. D., byla shrnuta současná strategie očkování v České republice. Profesor Prymula informoval o legislativních změnách z oblasti vakcinace, které proběhly v posledním roce nebo se v brzké době chystají. Jde především o novelu zákona 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, která spustila celonárodní diskusi nad navrhovanými sankcemi za neočkování. Navzdory tomu, že proběhlo několik parlamentních seminářů, nedospělo se zatím ke společnému konsenzu a nedošlo ani k jejímu schválení. Ustanovení třicetičlenné komise při MZ ČR, která měla vyřešit sporné otázky, neměla zatím pozitivní dopad na situaci v očkování. Prof. Prymula nevěří, že se tato situace výrazně změní. Podle něj je třeba, aby určité sankce (byť ne tak dramatické) spojené s neočkováním existovaly jako v původním návrhu novely.
Další problémový bod vidí Roman Prymula v novele zákona 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, konkrétně v nejasné formulaci týkající se úhrady za očkování konjugovanou vakcínou proti pneumokokům u seniorů nad 65 let. Zdravotní pojišťovny podle něj využily této právní úpravy a stanovily nízkou úhradu této vakcíny. V důsledku vysokého doplatku ze strany seniorů tak ztrácí toto očkování smysl, neboť důchodci si nebudou moci vakcínu zaplatit.

Jak jednat s odpůrci?

Prof. Prymula dále upozornil na vzrůstající aktivity odpíračů očkování, které letos „nabraly charakter masmediálního útoku a pronikly až do parlamentu“. Odborníci v této souvislosti opakovaně upozorňují na vážnost situace a apelují především na pediatry, aby hledali cesty jak správně a věcně komunikovat s rodiči a přesvědčit je o přínosu očkování jejich dětí.
Na problém s odmítáním očkování upozornili i prezident kongresu prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph. D., z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany a FN Hradec Králové či doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph. D., z Centra očkování a cestovní medicíny Avenier a Koalice pro podporu očkování. Upozornili mimo jiné, že se množí požadavky rodičů na individuální očkování, realizaci osobních vakcinačních schémat a často neopodstatněné odklady očkování. Podle docenta Maďara by lékař primární péče neměl pod tlakem rodičů a bez skutečné medicínské indikace přistupovat ke zbytečnému odkládání začátku povinné vakcinace ani souhlasit s rozkladem očkování. Přináší to zbytečnou traumatizaci dítěte spojenou s častějším očkováním, pozdějším nástupem postvakcinační imunity a mnohdy i nedodržení doporučených schémat, jejichž důsledkem může být vyšší výskyt preventabilních onemocnění.
Profesor Chlíbek vyzdvihl, že jednou z priorit vakcinologických dnů je poskytnout na důkazech založené poznatky o očkování, které pediatry vyzbrojí argumenty umožňující vést konstruktivní diskusi s váhajícími či mylně informovanými rodiči.

O čem jednala NIKO

Také MUDr. Hana Cabrnochová, Ph. D., z katedry praktického lékařství pro děti a dorost IPVZ, která se věnovala aktualitám v systému očkování v ČR, konstatovala, že letošní rok provází hledání komunikace s odpůrci očkování. Ani ona nevidí řešení stávající situace v komisích a skupinách, ale spíše v trpělivé komunikaci s rodiči. Mezi další aktuální problémy uvedla rizika šíření infekčních onemocnění v souvislosti s migrací, chybění aktuálních dat o proočkovanosti v naší zemi či obavy o budoucnost oboru praktického dětského lékařství (PLDD) vyplývající z rušení atestačních oborů. MUDr. Cabrnochová dále informovala o výstupech z posledních jednání Národní imunizační komise (NIKO). Zde se projednávalo například zřízení fondu pro odškodnění za újmy spojené s očkováním, očkování nedonošenců, vakcinace proti lidskému papillomaviru (HPV) u chlapců či definice „řádně očkovaného dítěte“ v souvislosti s nástupem dítěte do kolektivního zařízení. Očekávaná novela vyhlášky o očkování v příštím roce by měla upřesnit termín zahájení očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím a posunout termín aplikace druhé dávky této vakcíny.

Novinky v očkování ve světě

Období 2014–2015 charakterizuje významný globální posun v oblasti vakcinologie. Jak uvedl prof. Prymula, epidemie Eboly akcelerovala vývoj vakcíny proti této nebezpečné infekci. Očkovací látka vyvinutá společnostmi Merck a NewLink Genetics vykázala v klinickém testování 100% účinnost na 4000 subjektech 10 dnů po aplikaci. K dalším testovaným látkám patří vakcína VSV-Zebov a vakcína vyvíjená společností GSK a americkým institutem pro alergie a infekční nemoci. Testuje se nyní v Libérii.
Evropská léková agentura (EMA), po řadě neúspěchů ve vývoji vakcín proti malárii, konečně vydala pozitivní doporučení pro užití rekombinantní vakcíny s adjuvans AS01 – Mosquirix. Vakcína je indikována pro děti od 6 týdnů do 17 měsíců věku. Bohužel zatím vykazuje pouze 56% účinnost redukce výskytu prvního případů malárie u dětí ve věku 5–17 měsíců a 31% účinnost u kojenců mezi 6. a 12. týdnem věku. Podle odborníků je vakcína i tak v zemích s prokázaným výskytem malárie výrazným přínosem. V klinickém testování jsou nyní 3 kandidátní vakcíny proti infekci způsobenou Clostridium difficile, která představuje jednu z nejvýznamnějších příčin nozokomiálních infekcí. Významná studie s vakcínou od Sanofi Pasteur poběží v České republice. Z dalších vyvíjených očkovacích látek lze uvést vakcínu proti chřipce, která by nevyžadovala každoroční obměnu na základě antigenních změn. Skupina dr. Taubenbergera publikovala slibné výsledky (95% protekce proti 8 použitým kmenům chřipky) s vakcínou založenou na inovativním postupu, zatím však pouze na myších modelech a bez objasněného mechanismu účinku. K vakcínám proti HPV přibyl Gardasdil 9, rozšířený o účinek proti několika dalším HPV sérotypům. Průlomovým výsledkem je 98% efekt nové vakcíny proti viru herpes zoster, který je považován za unikátní. A konečně, do vědeckého světa pronikla informace Institutu technologie ve Wyomingu, který údajně vyvinul vakcínu proti autismu. Jak ale upozornil profesor Prymula, vakcína byla zatím testována pouze na modelu a k praktickému využití vede ještě dlouhá cesta.

Cestovní medicína v roce 2015

Novinky v oblasti cestovní medicíny představil docent Maďar. Konstatoval, že od konce 20. století klesá počet nákaz cestovatelů malárií a naopak přibývá horeček dengue a chikungunya, v poslední době i horečka ZIKA. Pozitivní zprávou je, že bude k dispozici nová vakcína proti dengue, ta však není příliš vhodná pro cestovatele. Prozatím je určena dětem ve věku 9–16 let. Novým fenoménem cestování je „medicína výletních lodí“. V loňském roce ji celosvětově absolvovalo kolem 22 milionů klientů. Problémem tohoto segmentu cestovního ruchu je vysoký průměrný věk pasažérů, vysoká koncentrace osob na jedné lodi (i více než 5000), delší expozice a návštěvy přístavů na různých kontinentech. Rozvíjí se také medicínská turistika – cestování za levnějším placeným výkonem v jiné zemi. Tím dochází ke globální migraci polyrezistentních kmenů.
Nezanedbatelným rizikem spojeným s cestováním je pak léčba pomocí padělaných léků, kterých ve světě cirkulují tisíce. Jedná se často o léky bez účinné látky nebo s jejím nižším obsahem. Jak uvedl docent Maďar, napodobeninu mnohdy nerozpozná ani odborník. Objevily se dokonce i padělky vakcín proti meningokokům či proti vzteklině. Cestovatelům se preventivně doporučuje vybavit si cestovní lékárničku doma a nespoléhat se na produkty z rozvojových zemí, kde chybí kontrola regulačními orgány.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?