Součková chce, aby Diag Human vrátila 326 milionů

15. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně zdravotnictví Marie Součková chce dosáhnout toho, aby firma Diag Human vrátila 326 milionů, které jí počátkem roku vyplatila vláda Vladimíra Špidly. Nehodlám nadále již z peněženek občanů platit...


PRAHA - za činy, které byly učiněny v minulosti,“ řekla dnes ministryně novinářům.

Pozadí transakce je pro veřejnost zahaleno tajemstvím, protože součástí smlouvy je doložka o mlčenlivosti obou stran. Ministryně ji soudně napadla, soud o její žalobě dosud nerozhodl.

Firma počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém vyjádření tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara z obchodu sešlo.

Za poškození jména musela vláda firmě zaplatit, dalších několik miliard firma požaduje za obchodní ztráty.

Zpravodajství o HUMAN DIAG

Podle ministryně by rozhodčí senát měl zasednout co nejdříve a vydat konečný rozhodčí nález. Za odstoupivšího předsedu senátu je již navržen odborník z pražské katedry obchodního práva.

Ministerstvo souběžně zpracovává právní rozbor případu, Součková ho využije k tomu, aby případný nepříznivý závěr rozhodčího senátu zvrátila a prokázala, že částka byla vyplacena neoprávněně.

Rozhodčí nález by mohl být do konce června, poté Součková v souladu se zákonem předá veškerou agendu úřadu pro majetkové hospodaření státu, tedy do správního řízení jiné organizace. Součková bude jako odpovědný člen vlády na ně dohlížet.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?