Součková chce, aby stát platil za děti a důchodce vyšší pojistné

19. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Za děti, důchodce a další státní pojištěnce platí stát zdravotní pojištění 467 korun měsíčně. Tyto peníze tvoří 23 procent příjmu zdravotních pojišťoven, které však na péči o státní pojištěnce vydávají 81 procent prostředků...


PRAHA -

Tuto nerovnováhu chce alespoň částečně srovnat ministryně zdravotnictví Marie Součková. Vládě v pondělí navrhne valorizovat vyměřovací základ o 7,5 procenta. Od ledna by tak platby za tyto pojištěnce stouply na 502 korun.

„Současná výše vyměřovacího základu činí 3458 korun měsíčně po navrženém navýšení stoupne na 3717 korun. Obdobně se zvýší současná platba 467 korun měsíčně na 502 korun, sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Letos podle předpokladů zaplatí stát za své pojištěnce 32,6 miliardy za celý rok. Zvýšením vyměřovacího základu stoupne výběr v příštím roce na 35 miliard, tedy téměř o 2,5 miliardy.

Pro představu právě tuto částku dluží zdravotní pojišťovny po termínu zdravotnickým zařízením za odvedenou péči. Podle ministryně by však navýšení mělo sloužit především rozvoji medicíny a budování špičkových center.

Mluvčí konstatoval, že počet státních pojištěnců se dlouhodobě nemění: tvoří 56 procent všech zdravotně pojištěných, klesá však podíl plateb za ně na celkovém výběru, a to z 29 procent v roce 1993 na současných 23 procent.

Celkově proteče zdravotnictvím ročně přes 140 miliard, valná část pochází z výběru pojistného od zaměstnanců.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?