Součková chce ČR coby lídra kandidátů EU

7. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně zdravotnictví Marie Součková (ČSSD) chce, aby se ČR stala vedoucí zemí mezi kandidátskými zeměmi EU v oboru zdravotnictví. Součková hodlá svůj plán přednést na zářijovém summitu 14 kandidátských zemí...


PRAHA - Ministryně zdravotnictví Marie Součková (ČSSD) chce, aby se ČR stala vedoucí zemí mezi kandidátskými zeměmi EU v oboru zdravotnictví. Sdělila to novinářům v pátek v Lidovém domě.

Uvedla, že ministerstvo zdravotnictví v září připravuje summit 14 ministrů zdravotnictví z kandidátských zemí a z Řecka, Itálie, Rakouska a Německa. Na summitu Součková hodlá přednést svůj plán „o posílení role ČR jakožto lídra za kandidátské země v oblasti zdravotnictví“.

Unikátní výsledky českých lékařů

Součková by chtěla, aby ve fakultních nemocnicích vznikla vzorová centra, ve kterých by se mohli školit lékaři z kandidátských zemí.

Podle Součkové Česko jako jediné z postkomunistických států provádí transplantace plic u dospělých a jater u dětí. Unikátní jsou i neurochirurgické operace na Leksellově gama noži. Mezi špičku patří v dětské péči, operacích srdce a transplantacích kostní dřeně.

Dalším cílem, s kterým na summitu vystoupí, je možnost poskytování zdravotní péče pro pacienty z kandidátských zemí, protože „jazykové bariéry jsou minimální, vzhledem k jazykovým znalostem našich občanů,“ uvedla Součková.

Právo, 7.7.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?