Součková chce přesuny peněz na investice mezi nemocnicemi

24. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice, které rekonstruují a budují provozy v předstihu proti harmonogramu, by měly dostat peníze těch zařízení, která plán neplní. Navrhuje to ministryně Marie Součková. Kterým zařízením chce přidat a kterým ubrat, čtěte v článku...


PRAHA - Nemocnice, které rekonstruují a budují provozy v předstihu proti harmonogramu, by měly dostat peníze těch zařízení, která plán neplní. Navrhuje to ministryně Marie Součková. Kabinet by podle ní měl požádat rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny o přesuny v letošním státním rozpočtu. Návrh projednají ministři ve středu.

Součková tak chce dosáhnout toho, aby stavby budované podle harmonogramu byly dokončeny co nejdříve. Zpožděné stavby by o peníze nepřišly, ale místo letos by je dostaly příští rok z toho, co už nebudou potřebovat hotové stavby. Celková dotace na jednotlivé akce by totiž zůstala zachována.

Součková chce přidat nemocnicím téměř 144 milionů: Masarykově nemocnici Ústí nad Labem 130 milionů a Fakultní nemocnici Hradec Králové pět milionů a Fakultní nemocnici Královské Vinohrady přes 8,6 milionu korun

Naopak chce ubrat z peněz na budování národních lékařských knihoven 340 tisíc a Institutu pro vzdělávání ve zdravotnictví dva miliony korun.

Fakultním nemocnicím chce vzít 136 milionů: Fakultní nemocnici Plzeň deset milionů, Fakultní Thomayerově nemocnici 17,5 milionu, Fakultní nemocnici Motol 100 milionů a ostravské fakultní nemocnici 120 milionů. Brněnská Fakultní nemocnice U svaté Anny by naopak dostala navíc dva miliony.

Léčebným ústavům by podle návrhu Součkové klesly dotace o 52 milionů, programům na podporu zdraví a preventivním akcím o půl milionu, v tom je například i částka 20.000, která původně měla jít na národní program HIV/AIDS.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?