Součková chce rušit lůžka, ředitelé nemocnic v tom nevidí úsporu

12. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Až pět miliard korun chce v nejbližších letech uspořit ministryně zdravotnictví tím, že zruší nadbytečná nemocniční lůžka. Ze 100.000 lůžek v různých zařízeních je 64.000 akutních. Součková považuje 10.000 z nich za zbytečných...


PRAHA - chce je přeměnit na lůžka sociální a až 3000 bez náhrady zrušit. Ředitelé nemocnic v tomto rušení žádné úspory nevidí.

Součková řekla, že v některých krajích je nadbytek nemocnic s akutní péčí, ale chybějí doléčovací zařízení. Celkem je v Česku 201 nemocnic, délka hospitalizace činí 8,4 dne, v zemích EU je průměr pět dní.

Podle oponentů omezování počtu lůžek žádné úspory nepřinese. „Chce to politickou odvahu a zrušit celou kliniku nebo i nemocnici,“ řekl ČTK nejmenovaný účastník semináře.

Ředitelka plzeňské fakultní nemocnice Jaroslava Kunová potvrdila, že zařízení je schopno zajistit péči i s menším počtem lůžek a že to bude ekonomičtější. „Musí se to udělat s krajem, který by měl také snížit počty lůžek ve svých zařízeních,“ uvedla.

Ředitel královéhradecké fakultní nemocnice Leoš Heger řekl, že i jeho nemocnice je schopna podstatně omezit počty lůžek, zvláště bude-li narůstat následná péče. „V žádném případě nám to ale nesníží náklady, protože na menším počtu lůžek budeme pracovat intenzivněji, jinak bychom museli omezovat péči,“ řekl ČTK.

Ředitel brněnské fakultní nemocnice Jan Burian poznamenal, že lůžkový fond je živý organismus, který je součástí systému dostupné zdravotní péče a ta se odvíjí od skladby a počtu lůžek. „Jsem si jist, že k úspoře nákladů nedojde, když se aritmeticky lůžka omezí,“ řekl ČTK. Potvrdil, že i v jeho nemocnici lze

omezit lůžka, když se některé činnosti předají jiným zařízením.

Ředitelka fakultní nemocnice v Praze na Vinohradech Marie Alušíková ČTK řekla, že nemocnice má jednu z největších spádových oblastí, vedle 250.000 obyvatel regionu má na starosti 50.000 příslušníků policie a zaměstnanců ministerstva vnitra. „Z toho důvodu se domnívám, že u nás by snížení lůžek nebylo úplně nejideálnější a nejjednodušší a že určitě v Praze jsou jiné obvody a jiné nemocnice, kde by to bylo jednodušší,“ řekla.

Předsedkyně Občanského sdružení na ochranu pacientů Vladimíra Bošková vítá plánované omezení akutních lůžek, ale domnívá se, že ministryně nemá jasno v tom, jak zákonem zařídit, aby bylo uskutečnitelné a vše nezničily zájmy různých subjektů. „Postupy některých krajů jsou odlišné od záměrů ministerstva,“ upozornila.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?