Součková chce vybudovat centrum transplantací pro nové země EU

19. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně Marie Součková vystoupí o víkendu na pražské konferenci ministrů zdravotnictví přistupujících zemí EU s ambiciózním projektem - nabídne jim, že Česko poskytne své kapacity a zkušenosti v transplantační medicíně...


PRAHA - a vybuduje pro tyto země špičkové centrum transplantací. V centru by se školili odborníci v oblasti transplantací a byl by zde veden registr dárců i příjemců orgánů.

Její návrh by se měl stát součástí takzvané Pražské deklarace, kterou by ministři měli přijmout v neděli na závěr jednání. Česko je podle ministryně připraveno nabídnout své zkušenosti rovněž v boji s tuberkulózou, tropickými nemocemi a HIV/AIDS.

Ministři zhodnotí také stav legislativy před vstupem do EU, Česku podle Součkové zatím chybějí dva zásadní zákony, a to o způsobilosti k výkonu povolání lékaře a o vzdělávání ostatních pracovníků zdravotnictví.

Upozornila, že přijetí harmonizačních zákonů je podmínkou pro získání prostředků ze strukturálních fondů.

Náměstek Milan Špaček připomněl, že ze strukturálních fondů lze čerpat na řadu programů, ale zdravotnictví v nich není. Pouze z fondu lidské zdroje lze získat prostředky na školení managementu zdravotnických zařízení. „Chceme dosáhnout toho, aby zdravotnictví se objevilo jako jedna z priorit Evropské unie a na to byl vytvořen strukturální fond,“ řekl.

V Pražské deklaraci by se ministři měli rovněž zavázat k aktivní účasti na přípravě zdravotnických norem a na přípravě podmínek pro uznávání kvalifikace zdravotnických pracovníků, včetně vytvoření jejich registru, aby byla zajištěna srovnatelná kvalita péče v těchto zemích.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?