Součková dnes požádá o zproštění mlčenlivosti v kauze Diag Human

22. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Společnost Diag Human měla v 90. letech zájem o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic, ale z obchodu sešlo. Za ušlý zisk a úroky nyní podle některých zdrojů chce čtyři až šest miliard...


PRAHA - Ministryně zdravotnictví Marie Součková dnes požádá soud o zbavení mlčenlivosti, aby mohla zveřejnit informace o pozadí sporu mezi státem a firmou Diag Human. Tato firma považuje za účelné, aby veřejnost byla o podstatě věci informována. V pondělí poukázala na to, že povinnost mlčet navrhla v minulosti Česká republika.

Společnost Diag Human měla v 90. letech zájem o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic, ale z obchodu sešlo. Za ušlý zisk a úroky nyní podle některých zdrojů chce čtyři až šest miliard. Kabinet Vladimíra Špidly jí vyplatil 326 milionů korun za to, že se o ní před deseti lety vyjádřil nepříznivě tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar.

Součková není s vyplacením peněz spokojena, ale více zatím nechce říci vzhledem k závazku mlčenlivosti. V neděli ČTK řekla, že je připravena podat občanům veškeré informace, pokud ji soud mlčenlivosti zbaví. Pro zveřejnění všech informací se v pondělí vyslovila i firma Diag Human. Ohradila se přitom proti, jak uvedla, dezinformacím o průběhu sporu a uvedla, že jí „nejsou srozumitelná některá prohlášení představitelů státu“.

„Společnost Diag Human… bude i nadále usilovat nejenom o vzájemné korektní a otevřené informování veřejnosti, ale i o konečné smírné řešení celého sporu,“ uvedla firma.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?