Součková hodlá zlevnit drahé léky a zjistit, jak se s medikamenty plýtvá

15. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně Součková se chystá zlevnit drahé léky. Chce to udělat jednoduše: Sníží u nich obchodní přirážku. Lékárníci a výrobci se zlevněním drahých preparátů v podstatě souhlasí...


Praha - Ministryně zdravotnictví Marie Součková se chystá zlevnit drahé léky. Chce to udělat jednoduše: Sníží u nich obchodní přirážku. Vedle pevných cen, které plánuje zavést od roku 2004 u léčiv vydávaných na předpis, jde o další záměr, jímž chce zasáhnout do lékové politiky. Lékárníci a výrobci se zlevněním drahých preparátů v podstatě souhlasí.

„Na drahé léky by pak už nebylo možné nasadit dnes povolenou sazbu dvaatřicet procent, která je společná pro lékárníky a distributory. Cena třeba cytostatik na nádorová onemocnění se pohybuje kolem 40 tisíc korun. Je jasné, že se ušetří značné částky ze zdravotního pojištění, pokud přirážka k této ceně bude muset být nižší než dosud,“ vysvětlila Součková. Výše marže u levných léků by se podle ní neměnila.

Výkonný ředitel Mezinárodní asociace farmaceutických společností Pavol Mazan považuje za správné, aby přípravek za 30 tisíc korun neměl stejnou obchodní přirážku jako lék za desetikorunu. „Navíc, pokud se ten drahý lék v konečné fázi proti dnešku o něco zlevní, bude tak pro pacienta dostupnější,“ řekl.

Běžnou lékárnu by změna marže u léčiv s vysokými cenami podle prezidenta lékárnické komory Lubomíra Chudoby nijak nezasáhla. „Ty nejdražší jsou totiž především v nemocničních lékárnách,“ konstatoval. Chudoba i Mazan se shodují, že nejdříve je třeba zabránit zbytečnému předepisování léků a jejich plýtvání.

Šéfka resortu zdravotnictví má plány i v tomto směru: chce uvést do chodu systém vzájemného předávání informací o lécích mezi lékařem, lékárnami a pojišťovnami. Předpokládá, že to pomůže zjistit, jaký objem předepsaných léků denně vychází v Česku na jednoho pacienta.

„Obávám se, aby výsledek nebyl podobný jako u stoprocentního alkoholu. Ukázalo se, že ho každý občan spotřebuje deset litrů za rok,“ prohlásila Součková.

Získané informace o spotřebě léčiv mají pomoci zavést opatření, která zabrání, aby se s nimi plýtvalo. Podle Součkové by se pak už nemělo stávat jako dosud, že lékař předepíše pacientovi určitý medikament ve větším balení, aby mu vydržel na čtvrt nebo dokonce na půl roku. Léčba se však za dva týdny změní a doktor předepíše jiný lék.

Hospodářské noviny, 15.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?