Součková: jedna prohra za druhou

17. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Přesně před měsícem oznámila ministryně Marie Součková, že rezignuje, pokud její reforma zdravotnictví neprojde vládou nebo parlamentem. Politické gesto jí ale příliš nepomohlo. Spíše naopak: od té doby se musí smiřovat s jednou prohrou za druhou...


Lídři koaličních stran důvěřují více svým expertům než ministryni Součkové. Během jednání o zdravotnictví minulý týden ani reformu podrobně nerozebírali.

Raději schválili dvacítku bodů, kterou vymysleli již v prosinci koaliční odborníci. Součková je má do reformy zapracovat. A to i přesto, že velká část z nich v původní verzi koncepce již byla.

Navíc se jí v posledním měsíci nedařilo prosadit ani další návrhy, které s reformou souvisejí. Naposledy jí minulou středu vláda vrátila materiál, jak zachránit dětské oddělení nemocnice v Motole, ve kterém již několik let opadávají kachličky a praskají stoupačky. Musí ho přepracovat.

Navíc napodruhé stáhla z jednání vlády od jara očekávanou koncepci pediatrie. Ta s Motolem bezprostředně souvisí.

Odpor k jejím návrhům totiž nesílí jen u opozičních stran a odborářů, ale také u sociálně demokratických poslanců.

„Kritici zapomínají ve svýchprohlášeních na pacienty.Ti jsou v mé koncepci naopakna prvním místě,“ hájí se Součková.

„Co si myslím o věčném přepracovávání reformy? Když to řeknu slušně, tak jsem z toho rozpačitý,“ říká šéf zdravotnické komise ČSSD a poslanec Jozef Kubinyi. Právě o něm se hovoří v kuloárech jako o potenciálním nástupci Součkové.

Opozice tak diplomatická být nemusí. „Paní ministryně ani nemůže do reformy žádné změny zapracovat, protože žádnou nemá,“ míní stínový ministr zdravotnictví ODS a senátor Tomáš Julínek. „Materiál je jen změť opatření, z nichž mnohá mohou situaci spíše zhoršit.“

Právě k Julínkovi mají v současnosti někteří ministři paradoxně blíže než k Součkové. Alespoň pokud jde o názory na reformu. Během připomínkového řízení tak materiál Součkové „rozložili“ především ministři financí a práce.

„Slovo reforma se kromě zmínky v úvodní části na první straně objevuje až na straně čtyřicet čtyři,“ píší například úředníci z ministerstva práce Zdeňka Škromacha.

I přesto ale zůstává Součková navenek klidná. Podle svých slov je naopak ráda, že se o reformě tolik mluví. „Materiál nyní logicky prochází koaliční i poslaneckou diskusí. Hledá se dlouho očekávaná politická shoda, aby zdravotnictví nebylo - tak jak doposud - jen prostředkem politického populismu.“

Její odpůrci prý zapomínají na pacienty: „Kritikům musím připomenout, že jsem v první řadě ministrem, který je zodpovědný za zdraví občanů. A tomu podřizuji svou práci,“ tvrdí Součková.

Jenže to si nemyslí ani sami pacienti. Podle průzkumu agentury CVVM ze začátku února totiž Češi považují její ministerstvo ve vládě Vladimíra Špidly za nejhorší. Když měli oznámkovat jednotlivé resorty jako ve škole, úřad Marie Součkové téměř propadl. Dostal čtyřku.

MĚSÍC PLNÝ ZKLAMÁNÍ:
17. ledna
Součková oznámila na krajské konferenci jihomoravské ČSSD, že odstoupí z křesla, pokud vláda či poslanci neschválí její reformu zdravotnictví.
začátek února
Materiál „strhali“ během připomínkového řízení i kolegové z vládní ČSSD. Nejvíc se nelíbil Ministerstvu financí (prý vůbec neřeší podstatné problémy) a ministerstvu práce (prý to není žádná reforma).
10. února
Lídři tří koaličních stran podpořili jen dvacítku změn ve zdravotnictví, na kterých se ale již v prosinci shodli jejich zdravotní experti. Součková je má do své refomy zapracovat.
11. února
Ministryně se pokusila prosadit na vládě alespoň materiál, jak zrekonstruovat rozpadající se dětskou část nemocnice v Motole. Kabinet ji ale návrh vrátil. Součková pak stáhla i navazující celkovou koncepci, jak se starat o malé pacienty v nemocnicích.

Aleš Vojíř, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?