Součková: Jihočeské nemocnice budou pro republiku vzorem

28. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihočeské nemocnice budou pro zbytek republiky vzorovým modelem, jak by měla do budoucna zdravotní síť lůžek a oddělení vypadat. Řekla to ministryně Součková po návštěvě českobudějovické nemocnice...


ČESKÉ BUDĚJOVICE - ministryně Marie Součková.

Uvedla, že nemocniční zařízení v jiných krajích jsou naddimenzována. Peníze na zdravotnictví mají svůj strop a čím více je jejich příjemců, tím méně se dostává na ostatní.

Dosavadní opatření přinášela jihočeským nemocnicím různá omezení. Do budoucna by se ale jejich situace mohla zlepšit. jejich hodnocení totiž bude záviset na efektivitě práce.

Součková hodlá pravděpodobně již na přelomu roku rozjet nový systém úhrad za zdravotní péči. Místo dosavadních paušálních plateb na lůžko v závislosti na kategorii nemocnice by měla zdravotnická zařízení dostávat peníze za jednotlivé diagnózy. Částky by navíc měly být od všech pojišťoven stejné.

„Já bych byla velmi ráda, kdybychom systém spustili od 1. ledna 2004. Když to bude o nějaký měsíc později, bude to i tak přínosem, protože to bude zrovnoprávnění úhradového systému nejen mezi pojišťovnami, ale i mezi poskytovateli,“ uvedla ministryně.

Jihočeská zdravotnická zařízení vykazovala ke konci roku 2001 účetní ztrátu 356 milionů korun. Odhaduje se, že do konce minulého roku přesáhla ztráta 400 milionů.

Asi 630 tisíc obyvatel Jihočeského kraje slouží jedna nemocnice krajského typu v Českých Budějovicích a šest nemocnic v každém bývalém okresním městě.

Na jeho území působí dále několik zdravotnických zařízení, poliklinik a ústavů, které však neposkytují všestrannou péči jako nemocnice.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?