Součková: Lékařů musí být méně

20. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanci sociální demokracie dnes dostanou na stůl sedmdesátistránkovou zprávu, ve které ministryně Součková nastínila představu o reformě zdravotnictví. Jedním z reformních kroků má být významné snížení počtu lékařů. Ambulantních pracovníků by mělo být do tří let o desetinu méně...


Ministryně Marie Součková chce svými reformními návrhy posílit státní úřady. „Garantem změn nutných pro trvale udržitelný rozvoj zdravotní péče je stát,“ píše na závěr sedmdesátistránkové zprávy, kterou již dnes dostanou na stůl poslanci vládní sociální demokracie.

Ministryně už dříve oznámila, že pokud vláda návrh nepodpoří, odstoupí z funkce.

Reforma by měla významně snížit počet lékařů. Těch ambulantních by do tří let mělo být méně o desetinu, o třetinu se sníží počet lůžek v nemocnicích.

Z návrhu není jasné, jak konkrétně mají nemocnice po reformě vypadat a které se zruší.

Ministryně chce konečnou podobu dojednat s hejtmany. Na průměrný okres ale bude muset stačit jedna nemocnice, přitom mnohé nebudou mít ani dvanáct základních oddělení.

Součková zároveň žádá více peněz. Za důchodce, studenty či ženy na mateřské by měl stát každý rok platit nejméně o čtyři miliardy více. Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna ale na řešení svých problémů potřebuje pět miliard.

Ministryně se zcela nevzdává ani dřívějšího návrhu zvýšit spoluúčast pacientů. Neupřesňuje však, zda se bude platit za recept nebo u lékaře za vyšetření. Jen upozorňuje, že čeští pacienti hradí ze své kapsy jen 8,6 procenta zdravotnických výdajů, v EU je to třikrát víc.

Novinkou je nápad, aby se lidé připojistili. Pokud tak učiní, budou mít podle zdravotních pojišťoven například nárok na kvalitnější kloubní protézu.

Lidé by se měli připravit i na to, že budou muset častěji a pravidelně chodit k lékaři na preventivní prohlídky. Pokud je vynechají, může jim hrozit finanční sankce.

Ze systémových změn je nejdůležitější záměr zavést platby nemocnicím podle diagnóz, které vyléčily. To by umožnilo kontrolovat, jak jsou efektivní. Ministryně podobný návrh neúspěšně prosazovala již loni. Dnes ho - už bez účasti ministerstva - po dohodě s nemocnicemi zavádějí pojišťovny.

Právě pojišťovnám se celá koncepce nelíbí: „Je to souhrn dílčích opatření, která spolu navzájem nesouvisejí,“ říká ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

Pozastavují se zvláště nad tím, že napříště by rozhodovaly stát a kraje s jakou nemocnicí nebo ambulancí pojišťovna uzavře smlouvu. Politici totiž dosud svými zásahy výdaje pojišťoven zvyšovali.

Petr Holub, Aleš Vojíř, Hospodářské noviny, 20.01.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?