Součková má plán, jak ušetřit pro zdravotnictví 3,3 miliardy

17. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na ministerstvu zdravotnictví se rodí nový plán, jak získat peníze na úhradu zdravotní péče. Resortu, který letos hospodaří s desetimiliardovým rozpočtem, by měl přinést až 3,3 miliardy korun...


PODĚBRADY -

Ministerstvo chce vybrat od podnikatelů vyšší částky

Prostředky bude možné získat například změnou výpočtu pojistného u samostatně výdělečně činných osob a dalšími opatřeními, řekla po včerejším jednání se zástupci pojišťoven v Poděbradech ministryně zdravotnictví Marie Součková.

Výdělečně činné osoby by podle Součkové v budoucnu měly platit větší částky za zdravotní péči než doposud. Skok by však neměl být příliš dramatický, zdůraznila.

Další recept: restrukturalizace lůžkového fondu

Významných úspor by podle ní mohlo být dosaženo snížením limitů provozních,

rezervních i zajišťovacích fondů. Pojišťovny však musejí ministerstvu nejdříve doložit, že jsou schopny při takovém snížení plnit své povinnosti.

Další prostředky potřebné na úhradu zdravotní péče by se podle Součkové i zástupců pojišťoven mohly získat restrukturalizací lůžkového fondu. Ministerstvo chce podle Součkové také pomoci pojišťovnám při získávání různých nedobytných pohledávek.

„V současné době řešíme otázku Českých drah, kde jsou pohledávky do 600 milionů korun. Pro pojištovny by to byl velmi významný obnos, pokud se podaří během následujících měsíců najít shodu v otázce splátkového kalendáře,“ řekla Součková.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?