Součková navrhne řešení pro Motol v březnu, je sedm variant

2. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Návrhy na rekonstrukci dětského pavilonu v motolské nemocnici se chystá vládě v březnu předložit ministryně zdravotnictví Marie Součková. Existuje sedm variant řešení. Ministryně sama podporuje variantu, kterou již jednou kabinetu předkládala: rekonstrukce by se rozdělila do tří etap...


PRAHA - Návrhy na rekonstrukci dětského pavilonu v motolské nemocnici se chystá vládě v březnu předložit ministryně zdravotnictví Marie Součková. Existuje sedm variant řešení.

Sedmé patro jednoho z křídel dětské nemocnice bylo dnes kvůli prasklým stoupačkám a vzduté podlaze uzavřeno. Část pacientů byla do jiných oddělení přesunuta už v pátek, zbývajících osm dětí evakuovali zdravotníci včera.

„Je zapotřebí již jednou provždy vyřešit bolavou otázku Motola. Já věřím, že i kolegové ve vládě podpoří mé kroky,“ dodala ministryně.

Jeden ze sedmi návrhů počítá dokonce s demolicí pavilonu a výstavbou nového. Tento plán by ale podle odhadů ministryně stál zhruba 15 miliard korun.

Sama proto podporuje variantu, kterou již jednou kabinetu předkládala. Rekonstrukce by se podle ní rozdělila do tří etap, první by trvala od letošního roku do roku 2007 a vyžádala by si asi 1,3 miliardy korun.

Všechny tři fáze by celkem přišly na 4,5 miliardy. Další možnosti počítají s úvěry nebo spoluúčastí motolské nemocnice.

Podle statika Emila Kmoníčka se na stavební konstrukci objektu po páteční havárii vody a dnešním vydutí podlahy nevyskytují žádné trhliny a poškození, není tedy důvod obávat se o narušení statiky budovy. Řemeslníci v místě havárie ještě nyní

pracují a odstraňují zbývající dlaždice.

Statici budou budovu sledovat ještě v příštích dnech. Kdyby se objevily závažnější problémy, jsou ostatní pražské fakultní nemocnice připraveny pacienty z Motola přijmout. Shodli se na tom ředitelé těchto zdravotnických zařízení na mimořádné poradě s ministryní.

Praha ale nemá k dispozici taková pracoviště, která by mohla nahradit například kardiochirurgické dětské centrum či dětskou jednotku transplantace kostní dřeně.

Kdyby se v následujících dnech objevily v objektu statické poruchy a musel by být uzavřen, museli by malí pacienti ze speciálních pracovišť putovat nejspíš

do zahraničí, uvedla ministryně.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?