Součková nebude plošně oddlužovat nemocnice

29. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zadlužené nemocnice nemohou počítat s tím, že stát je naráz zbaví dluhů. Ministryně zdravotnictví Marie Součková s žádným plošným oddlužováním nemocnic nepočítá...


Uvedla to ve čtvrtek na zasedání Asociace nemocnic ČR, která sdružuje velké, zejména fakultní nemocnice. „Chci jasně říci, že nebudeme plošně oddlužovat. Nemocnice si musejí vytvořit splátkové kalendáře,“ uvedla ministryně a potvrdila tak, že setrvává na svém původním stanovisku.

Ministryně se chce zabývat řešením pouze dluhů za léky. Jak jsme již uvedli, Asociace velkodistributorů léčiv (AVEL) kvůli dluhům nedodává léky šesti okresním nemocnicím. Pokud však zaplatí v hotovosti, dá jim je okamžitě.

AVEL se nespokojil s tím, že by jako zálohu měl dostat za dluhy okresních nemocnic 60 miliónů korun z rezerv okresních úřadů a žádá o stanovisko vlády. Když nedostane peníze do konce listopadu, bude na nemocnice podávat žaloby.

Ani jedna ze šesti nemocnic, která je bez dodávek léků, není ale členem uvedené asociace, protože ta sdružuje pouze velké nemocnice. Ty dluží 400 miliónů korun. AVEL se s nimi ale dohodl na splátkovém kalendáři. Velké nemocnice mu celý dluh splatí do dubna příštího roku. Malé okresní nemocnice mají dluh 320 miliónů.

Krajské úřady žádají stát o jejich oddlužení. To ale Součková nechce. „Nemohu připustit, aby nemocnice, které uměly hospodařit, na tom byly špatně, protože ty druhé, které se zadlužily, by byly plošně oddluženy a ty, které hospodařily dobře, by byly znevýhodněny,“ zdůraznila Součková. Nemocnice jsou podle Součkové schopné své dluhy zvládnout.

Pojišťovny dostanou platby státu dříve

Ministryně Součková chce pomoci nemocnicím uhradit léky i tím, že jim zdravotní pojišťovny zaplatí za péči dříve. Stát od ledna 2003 zvýšil platby za děti a důchodce a tyto platby budou předsunuty.

Jinými slovy, zdravotní pojišťovny dostanou od státu peníze dříve, tím budou moci zaplatit nemocnicím, a ty zase dodavatelům léků.

Nemocnice to sice vítají, ale upozorňují, že v příštím roce se zvýší mzdy ve zdravotnictví o 8,2 procenta, a to znamená, aby nemocnice zvýšily obrat o deset až 15 procent. Ne všem se to však povede.

Lékárna v areálu okresní třebíčské nemocnice, kam v uplynulých dnech přestala Asociace velkodistributorů léků dodávat léky. Dodávky byly zastaveny kvůli 13,5 miliónu korun, které nemocnice společnosti k 31. říjnu dlužila.

Pacientům však údajně zatím nehrozí žádné nebezpečí, protože lékárna se předzásobila poté, co se podařilo s jednotlivými dodavateli dojednat mimořádné dodávky léků ještě před platností jejich zablokování.

VÁCLAV PERGL, Právo, 29.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?