Součková nemocnice neoddluží

6. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně zdravotnictví Marie Součková plošně neoddluží okresní nemocnice. Sdělila to po čtvrtečním zasedání vlády, která se k tomu zvlášť sešla a schválila zprávu pro úterní zasedání parlamentu...


Dluh nemocnic je 800 miliónů korun, z toho 300 miliónů za léky. S tímto dluhem přejdou od 1. ledna příštího roku na kraje.

Dostanou víc peněz

„Zadlužené nemocnice příští rok dostanou více peněz a je v jejich silách se z dluhů dostat. S dodavateli, kterým dluží, si musí sjednat splátkové kalendáře,“ uvedla ministryně.

Dodala, že v příštím roce stát zvýší platby za své pojištěnce, tedy za děti a důchodce, což bude představovat dvě miliardy korun navíc. Více peněz do zdravotnictví poplyne i v důsledku zvýšení minimální mzdy, kdy stoupne minimální pojistné na zdravotní pojištění.

Více peněz by také měly platit osoby samostatně výdělečně činné, které podnikají, vykazují ztrátu, ale jejich osobní majetky neúměrně tomu rostou.

Písemnou zprávu vláda předloží parlamentu v pátek a poslanci o ní budou jednat v úterý.

Kraje zadlužené nemocnice od ledna nechtějí převzít a žádají, aby stát nesl odpovědnost za dluhy nemocnic. Součková se ale domnívá, že plošně oddlužit nemocnice, jako tomu bylo v roce 1997, je špatné řešení, a „jak by k tomu přišly ty nemocnice, které hospodařily dobře“.

Očekává se, že v parlamentu se kolem dluhů nemocnice strhne ostrá diskuse mezi vládnoucími stranami a opozicí.

Na jednání parlamentu má totiž své stanovisko připravit také asociace hejtmanů. Právě kraje, v jejichž čele hejtmani jsou, od ledna nemocnice převezmou.

Dnes už se netají tím, že část lůžek bude muset být zrušena nebo i některé obory v nemocnicích a část lůžek bude převedena na tzv. lůžka následné péče.

VÁCLAV PERGL, Právo, 6.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?