Součková odvolala Čevelu za příkaz neléčit v Praze Středočechy

18. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rostislav Čevela ztratil funkci prvního náměstka ministryně zdravotnictví kvůli svému pokynu nepřijímat do pražských nemocnic obyvatele Středočeského kraje, které přiveze záchranná služba...


PRAHA -

„Odpovědnost, kterou měl svěřenou, nevykonával tak dobře, jak měl, zvláště pak šlo o eskalaci kauzy se Středočeským krajem,“ řekla ministryně. Čevela byl odvolán k 15. prosinci, o svém odvolání se dozvěděl týž den, posléze se s ním ministryně dohodla, že ukončí pracovní poměr dohodou. Čevela byl jako náměstek zodpovědný za tvorbu sítě zdravotnických zařízení.

Kauza středočeských pacientů dopadla již dříve také na Martina Holcáta, který byl kvůli korespondenci s náměstkem Čevelou o léčení Středočechů odvolán z funkce ředitele Všeobecné fakultní nemocnice. Jeho odvolání se dávalo také do spojitosti s

tím, že nesouhlasil se záměry ministerstva na zrušení dětské kliniky na Karlově.

Středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) poskytl minulý měsíc novinářům kopii Holcátova dopisu z 9. října. Holcát v něm uvedl, že podle metodického pokynu ministerstva zdravotnictví nemá nemocnice sloužit „jako zařízení akutní lůžkové spádové péče pro oblast Středočeského kraje“, a to již od poloviny listopadu.

Poté, co se Středočeši ozvali, jim Čevela oznámil, že Všeobecná fakultní nemocnice bude přijímat středočeské občany do konce letošního roku, o dalším řešení by se mělo dále jednat.

Tým Součkové se má ochudit v nejbližších dnech také o tiskového mluvčího. Mario Böhme odchází ke konci letošního roku. Chce se prý vrátit domů do Ústí nad Labem, mít konečně děti a o víkendu pracovat na zahrádce a hrabat listí. „Nechci už trpět tím, že mi každou chvílí zvoní mobil a pracovní povinnosti mě pronásledují 24 hodin denně,“ řekl ke svému odchodu Böhme.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?