Součková poslala do ústecké nemocnice kontrolory

15. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvyšší kontrolní úřad má prověřit hospodaření ústecké Masarykovy nemocnice, která dostala na dostavbu nového areálu od státu 925 milionů korun. Podnět kontrolnímu úřadu podala těsně před svým odvoláním bývalá ministryně zdravotnictví Marie Součková...


Ústí nad Labem - Potvrdila to včera Karla Kubíková z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

Na Nejvyšší kontrolní úřad se už obrátil Jiří Šulc, hejtman Ústeckého kraje, který je zřizovatelem Masarykovy nemocnice.

„Mám pochybnosti. Proto jsem navrhoval ministryni Součkové zrušit veřejnou obchodní soutěž na dostavbu nemocnice. Ona to však odmítla,“ uvedl Šulc. Dodal, že důsledkem problémů spojených se soutěží je nynější obrovská zadluženost nemocnice.

Šulc se obrátil na kontrolory krátce poté, co auditoři, najatí současným vedením nemocnice, upozornili ve své zprávě na porušení zákona v souvislosti s výběrem zhotovitele miliardové dostavby, na neprůhledné financování a úvěrování, kvůli kterému se Masarykova nemocnice dostala do finanční pasti. Ředitel nemocnice Petr Pollak potvrdil, že se případem zabývá také policie.

V rámci dostavby supermoderního areálu se nemocnice zavázala, že zaplatí ze svých zdrojů 389 milionů korun. Jen v tom případě podle Pollaka od státu získá dotaci 925 milionů korun.

DÁLE ČTĚTE:
Létaly v Ústí miliony oknem?\\

Největší zdravotnické zařízení v Ústeckém kraji, které zaměstnává dva tisíce lidí, však není podle auditu schopno peníze do tří let, jak bylo uvedeno ve smlouvě, zaplatit.

Krajská nemocnice si měla podle plánů bývalého ředitele Jiřího Madara na svou modernizaci vydělat. Loni však hospodařilo zdravotnické zařízení, které ročně ošetří na 40 000 pacientů, se ztrátou ve výši 94 milionů korun.

Madara odvolali radní těsně po zkolaudování dostavby nového areálu, tedy na konci loňského roku, s odůvodněním, že výběrovými řízeními již prošli všichni ředitelé nemocnic řízených krajem. Madar vedl nemocnici od roku 2000.

Nemocnice vyhlásila v září 2002 veřejnou obchodní soutěž na dostavbu. Tendr vyhrálo sdružení firem kolem Metrostavu Praha za 1,325 milionu korun, ačkoli brněnský Unistav nabídl 899 milionů; byl však ze soutěže pro údajné nedostatky vyloučen. Vedení nemocnice v té době již vědělo, že od státu dostane pouze 925 milionů.

Ústecký kraj peníze na doplacení stavby nové části zařízení nemá. Řešením by bylo omezení investice na rekonstrukci infekčního oddělení nebo prodloužení možnosti splátek do státní pokladny, uvedl Pollak.

Nová ústecká nemocnice se začala stavět v polovině osmdesátých let, poslední fáze stavby se rozjela v roce 1996. Pak přišly problémy s nedostatkem peněz, redukcí počtu lůžek a změnami v původních plánech.

„Nakonec jsme ale moderní nemocnici přece jen dostavěli,“ řekl při prosincové kolaudaci Madar. Celková investice do vybudování nového areálu dosáhla 3,5 miliardy korun.

Liberecký kraj

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?