Součková: Požadavek na oddlužení městských nemocnic je marný

16. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nedávný požadavek městských nemocnic na částečné oddlužení ze strany státu zůstane podle ministryně Součkové nevyslyšen. "Nad tímto oddlužením se vůbec neuvažuje," řekla Součková...


BRNO - Oddlužení pouze krajských nemocnic však není podle Jiřího Hajíčka z Asociace českých a moravských nemocnic spravedlivý.

Vláda svým chováním poškodila všechny nemocnice, oddlužit by proto měla i ústavy městské, řekl před časem Hajíček. Součková to odmítá. Městským nemocnicím prý ale mohou pomoci kraje. „Bude-li kraj dobrým hospodářem, může v rámci daňového systému pomoci městským nemocnicím na svém území,“ uvedla.

Jihomoravský hejtman Stanislav Juránek nápad ministryně hodnotí opatrně. Vše podle něj záleží na daňových příjmech kraje, a ty příští rok posíleny výrazně nebudou. Až bude mít kraj více peněz, bude v oblasti zdravotnictví řešit jiné problémy, uvedl hejtman.

Prioritou podle něj bude pomoc například záchranné službě. Náklady na její činnost podle něj byly dlouho podceňovány. Navíc v kraji chybí tři stanoviště záchranné služby, které se budou muset vybudovat,“ poznamenal.

Městské nemocnice si tak budou muset zřejmě pomoci samy. Tak se nedávno zařídila například brněnská Nemocnice milosrdných bratří. Ta se dostala do platební neschopnosti kvůli zpožděným platbám Všeobecné zdravotní pojišťovny. Nemocnice proto musela požádat nedávno o finanční injekci ve formě půjčky vedení města.

Ačkoli nemocniční asociace po vládě oddlužení městských nemocnic žádá, velké naděje si příliš nedělá. Asociace se totiž podle Hájíčka rozhodla jednat na vlastní pěst přímo s pojišťovnami o možnostech zvýšených plateb v příštím roce.

„Ministerstvo vlastně nepotřebujeme. Prokázalo, že je na nic a celému systému škodí. My ho musíme vyšachovat ze hry, nebrat je v úvahu a bavit se (přímo) s pojišťovnami,“ uvedl. Jednání podle něj mohou skončit už koncem roku.

Z nedávného zjištění vyplynulo, že hospodářská situace městských nemocnic se rapidně liší. Zatímco někde ústavy hospodaří s vyrovnaným rozpočtem nebo jen mírnými ztrátami, jinde stojí před nevyhnutelným zánikem.

Důvodů, proč je situace mezi ústavy stejného typu rozdílná, je podle Hajíčka několik. Své prý sehrává schopnost a předvídavost nemocničního managementu. Důležitý ale podle něj byl především moment, kdy se začal zavádět paušální systém úhrad závislý na výkonu nemocnice. Kdo do systému vkročil s tím, že

zvýšil výkonnost, tak na to teď doplácí, poznamenal.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?