Součková: Rušení ambulancí je otázka souběhu praxí

22. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Nechci rušit ambulance, které mají oprávnění jako takové, ale když hovoříme o fondu, který by měl znamenat posílení pro koalici ambulantních lékařů, pak je na nich, jestli budou nebo nebudou povolovat souběhy lékařských praxí tak, aby jejich celkový fond byl velký nebo malý," říká v rozhovoru ministryně Součková...


V úterý jste představila poslaneckému klubu ČSSD své teze reformy zdravotnictví. Myslíte si, že projdou, že vás klub podpoří?

Nemohu předvídat. Přítomní poslanci mi vyjádřili podporu v tom duchu, že právě věci, které se léta a léta neřešily, je zapotřebí řešit. Reforma vychází z programového prohlášení vlády, ústavy a Listiny základních práv a svobod. Je plně postavena na právech pacientů a je dělána proto, aby pacient měl zajištěnou a dostupnou kvalitní zdravotní péči.

V reformě navrhujete mj. rušení i části ambulantní péče. Ambulantní lékaři jsou ale proti.

V tuto chvíli vytrhávat z kontextu věci je nesprávné. Rušení ambulancí je otázka souběhu praxí, kdy lékař zároveň pracuje jako nemocniční lékař, tedy ve státním zařízení, a zároveň ještě má soukromou lékařskou praxi, do které nezřídka si přesouvá i pacienty z nemocnic.

Takže souběhy lékařských praxí by se měly omezit?

Ano. Nechci rušit ambulance, které mají oprávnění jako takové, ale když hovoříme o fondu, který by měl znamenat posílení pro koalici ambulantních lékařů, pak je na nich, jestli budou nebo nebudou povolovat souběhy lékařských praxí tak, aby jejich celkový fond byl velký nebo malý. Jestliže deset procent souběhu lékařských praxí zrušíme, tak vznikne další balík peněz, který si ambulantní lékaři mohou přerozdělit.

Objevila se informace o tom, že hodláte trestat pacienty za to, pokud nepřijdou na preventivní prohlídky. Měli by dostávat jakési pokuty.

To je špatně pochopeno. Pokud pacient nebude docházet na pravidelné preventivní prohlídky, pak nedostane bonus, a to by byla ona sankce nebo, chcete-li, trest.


Plné znění navrhované koncepce zdravotnictvíčtěte ZDE

Jaký bonus?

Bonus by dávaly zdravotní pojišťovny, protože když budete chodit pravidelně na preventivní prohlídky, je naděje, že pojišťovna za vás vydá méně peněz, protože se nemocím bude předcházet nebo se zjistí ve stadiu, kdy je lze léčit s mnohem menšími finančními náklady než nemoc pokročilou, zanedbanou. Pojišťovna by to pak měla vyhodnotit jako bonus pro vás.

Co by bonus byl?

Vyhodnocení musí být ve finanční rovině. A bonus by mohl být třeba ve formě bezplatné rekondice, očkování proti chřipce, klíšťové encefalitidě a podobně. Těch možností je hodně a pojišťovny by formu bonusu si stanovily samy. Je pochopitelné, že se bude lišit. Zároveň je ale možností, aby si právě ve formě bonusu zdravotní pojišťovny konkurovaly.

A když na preventivní prohlídky chodit nebudu?

Pak žádný bonus mít nebudete. Je to pobídka, aby se každý o své zdraví víc staral a také využíval možnosti, které mu zákon dává. A v zákoně je jasně řečeno, na kterou preventivní prohlídku a po jakém čase máme bezplatný nárok. Bohužel se nevyužívají.

V návrhu se velmi mlhavě zmiňujete o spoluúčasti pacienta. Jen konstatujete, že u nás je 8,6 %, zatímco v EU 25 %. Má to snad znamenat, že se chcete ve spoluúčasti pacienta na toto procento dostat?

Skutečně to pouze konstatuji a nikdy jsem neřekla, že se na výši 25 procent chceme dostat. Pokud jste četl návrh koncepce pozorně, víte, že zároveň je tam možnost se na spoluúčast pacienta připojistit. Šlo by o komerční připojištění v případě, že vyhradíme to, co je nyní ze zdravotního pojištění placeno. Už v tuto chvíli jsou přece výkony, které nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění.

A bude se platit za lůžko v nemocnici?

Vždy jsem říkala, že to není na pořadu dne. Nejdříve musíme vytvořit stabilní a optimální zdravotní síť.

Počítáte s redukcí nemocnic pro akutní péči, ale v návrhu to přesně neuvádíte. Jen píšete, že by se vytvořila sociální lůžka, na kterých by se platilo až 150 korun za den. Jak to tedy je?

Nemocnic pro akutní medicínu máme skutečně hodně a myslím, že jedna na sto tisíc obyvatel by plně vyhovovala. Nedostatek je ale takzvaných sociálních lůžek, a tak se často stává, že v nemocnici na akutním lůžku leží ti, kteří zdravotní péči nepotřebují, ale potřebují péči sociální. Potřebujeme mnohem víc lůžek sociálních, rehabilitačních, hospicových. Proto by některá zdravotnická zařízení měla svůj lůžkový fond změnit ve prospěch těchto lůžek.

V návrhu koncepce je hodně nových myšlenek. Budete se snažit ji prosazovat jako celek, anebo přistoupíte i na pouze jednotlivé její části, které budou přijatelné pro ČSSD i koaliční partnery?

Jde o zásadní změnu zdravotnictví a nemá smysl z ní vytrhávat jednotlivé body. Buď jako celek, nebo nic. Budu ji tedy prosazovat jako celek.

Před pár dny jste prohlásila, že pokud nebude vaše koncepce zdravotnictví vládou a parlamentem přijata, rezignujete na svou funkci. Trváte na tom?

Ano, samozřejmě. Reforma udává zcela jasné a logické kroky. Jsme na křižovatce, kdy se musíme rozhodnout, zda skutečně zahneme ostře doleva nebo ostře doprava, protože jinak ta vynikající loď, kterou je české zdravotnictví, půjde ke dnu. Domnívám se, že pacient má nárok na bezplatnou péči, která je jasně definována zákonem.

Václav Pergl, Právo, 22.01.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?