Součková se brání i útočí

27. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně Marie Součková bojuje o svůj post. "Premiér mě neodvolá, osobně mi to řekl," ujišťuje šéfka zdravotnictví opakovaně, ale podle všeho tomu sama příliš nevěří...


Energická Součková raději zvolila taktiku - nejlepší obrana je útok. Veřejně nevylučuje, že se bude ucházet o nejvyšší funkci ve straně.

Nedělá si jistě velké iluze o svých ambicích získat na svou stranu potřebný počet delegátů víkendového sjezdu ČSSD - její úmysl má zřejmě jiné pozadí.

Svou kandidaturou by mohla přitáhnout do boje o stranického vůdce další pro Špidlu nebezpečné konkurenty.

Ministr vnitra Stanislav Gross už dříve řekl, že do toho půjde, pokud nebude jediným protikandidátem. Podobně se vyjádřil i ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

A o to Součková usiluje - zvýšit šanci, že současný šéf sociální demokracie prohraje.

Marie Součková přitom byla od loňských voleb největší Špidlovou oporou, absolvovala s ním celou kampaň a jeho mítinky, které měla na starosti. Podle spekulací v médiích se mu znelíbila kvůli tomu, že před druhou prezidentskou volbu vyjednávala podporu pro bývalého premiéra Miloše Zemana.

Pokud je to pravda, svědčí to o tom, že ministryně a místopředsedkyně sociální demokracie začala spřádat síť na svou záchranu už mnohem dřív.

Nemohla pominout, že loni na podzim začali její ministerské křeslo obcházet staronoví zájemci o tento post - lidovci. I z některých vyjádření premiéra Špidly bylo jasné, že aktivní roli v zákulisních rozhovorech sehráli právě oni.

Vymysleli tehdy rošádu na úkor nejslabší strany ve vládě - Unie svobody: Premiér vymění ministra pro místní rozvoj Pavla Němce a nahradí ho některým ze členů ČSSD. A lidovci dostanou Ministerstvo zdravotnictví.

Z handlu zatím sešlo, ale nějaký výsledek jejich tlak přece jen měl. Náměstkem Marie Součkové místo sesazeného Antonína Hlaváčka se stal člen KDU-ČSL Milan Špaček.

Namlouvání však ještě asi neskončilo. Další z místopředsedů ČSSD, Zdeněk Škromach, připustil, že lidovečtí vyjednávači nyní opět projevili zájem o zdravotnický resort, pokud by mělo dojít ve vládě k nějakým změnám.

Součková sází podle všeho na kartu, že Vladimír Špidla svou pozici ve straně na sjezdu neobhájí.

Pokud se mu to ale podaří, dá se očekávat, že za krátký čas povede zdravotnictví nový ministr, v pořadí již devátý. A s největší pravděpodobností by přišel z lidové strany.

Špidla by tím získal body u těch svých spolustraníků, kteří upřednostňují kabinet složený pouze ze sociálních demokratů a lidovců.

Zvítězí-li Špidlovi odpůrci, má Marie Součková větší šanci udržet se ve vládě. Ministryně sice zatím strategicky zamlžuje, do kterého tábora jeho protivníků patří, ale i výběrem témat, jež chce předložit k veřejné diskusi, už signalizuje odklon od linie proklamované na začátku svého funkčního období.

Tehdy jednoznačně trvala na tom, že finanční spoluúčast pacienta se nebude rozšiřovat. Dnes třeba zvažuje zavést poplatky v nemocnici za stravu. A to byl v minulosti požadavek pravicových šéfů zdravotnictví. Tím se blíží pojetí finanční reformy exministra Jiřího Rusnoka.

Odklonem od Vladimíra Špidly se však Marie Součková preventivně zajišťuje před ohrožením ještě z jiné strany. Podle tvrzení některých sociálnědemokratických poslanců si - v případě úspěchu protišpidlovského křídla - na její post dělá ambice Jana Volfová, bývalá poslankyně této strany a věrná Zemanova příznivkyně.

Součková se snaží proplout vodami, které se kolem ní začínají vzdouvat. Cenou, kterou za takové navigování platí, je její podstatně menší „čitelnost“. Ale právě to jí může nakonec uškodit nejvíc.

IVANA KNĚŽNÍKOVÁ, Hospodářské noviny, 27.03.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?