Součková se snaží ovládnout VZP

2. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Někdejší ortopedka, nynější ministryně zdravotnictví Marie Součková se pokusila ovládnout VZP. Do připravovaného balíku novel zdravotnických zákonů její lidé "propašovali" nenápadnou zmínku o změnách ve složení správní rady...


První pokus nevyšel, zaměstnavatelé se vzbouřili

Kdo by jednou ovládl Všeobecnou zdravorní pojišťovnu, má klíč k celému českému zdravotnictví. Teď se o to pokusila nová ministryně.

Někdejší ortopedka, nynější ministryně zdravotnictví Marie Součková se pokusila ovládnout Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP).

Do připravovaného balíku novel zdravotnických zákonů její lidé „propašovali“ nenápadnou zmínku o změnách ve složení správní rady.

Zatímco teď má vláda, parlament a zaměstnavatelé po deseti zástupcích, podle návrhu Součkové by jich vláda měla mít šestnáct a ostatní skupiny po sedmi.

„Kdyby měla správní rada takové složení, mohla by na pokyn ministerstva rozhodnout o čemkoli,“ rozčiluje se člen správní rady Karel Kos. S nadpoloviční většinou by podle jeho slov mohla jednostranně ovlivňovat veškerou zdravotnickou politiku.

„Například by mohla zvýšit hodnotu bodu. Nebezpečné v tomto případě je, že ministryně Součková upřednostňuje nemocnice před praktickmi lékaři,“ upozorňuje Kos. Správní rada mimo jiné navrhuje vládě i odvolání ředitele VZP.

Pojišťovnou protéká ročně téměř sto miliard korun. Navíc se kolem neustále motá množství zájmových skupin, jako jsou farmaceutické firmy, výrobci protetik a podobně.

Člověku, který by byl ochoten a především schopen zvýhodnit v systému pojištění jejich výrobky, by snesly modré z nebe.

Podnikatelé se navíc obávají, že by si stát po ovládnutí VZP mohl vynutit zvýšení pojistného.

„V systému je peněz dost, jen jsou špatně přerozdělované. My se bojíme, že by se to ještě zhoršilo a z největší zdravotní pojišťovny by se stala černá díra, kterou budou muset financovat podnikatelé jako největší přispěvatelé,“ vysvětluje člen správní rady a předseda Svazu českých a moravských výrobních družstev Jan Weisner.

Zástupce zaměstnavatelů ve správní radě proto pochybuje, že takový návrh projde parlamentem. „Budeme chtít vysvětlení po premiérovi,“ dodal.

Ministerstvo zdravotnictví nakonec kontroverzní návrh stáhlo.

Zaměstnavatelé jsou však přesvědčeni, že se Součková o ovládnutí pojišťovny bude snažit nadále.

„Pokoušeli se o to všichni ministři zdravotnictví. Nejaktivnější byli David a právě Součková,“ vysvětluje Weisner.

Podle mluvčího ministerstva Maria Böhmeho nestáhli ministerští úředníci svůj návrh zákona o VZP speciálně kvůli kritizovaným změnám v poměru sil ve správní radě. „Těch změn bylo mnohem víc, a proto jsme sáhli po jiné verzi,“ tvrdí Böhme.

Jan Fencl, Robert Zelenka, Týden, 30.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?