Součková se Sobotkou chystají krizový scénář pro příští rok

10. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud sněmovna i Senát definitivně schválí čtyři novely zákonů, o nichž šla včera řeč ve sněmovně, bude to první parlamentní úspěch ministryně zdravotnictví Marie Součkové. Zákony, které jsou vnuceny blížícím se vstupem do EU, však neřeší finanční krizi zdravotnictví...


Pro reformu mohla mít význam jen jedna ze čtyř projednávaných norem - novela zákona o zdravotní péči. Ta umožňuje státu shromažďovat důležité informace v národních registrech, například v onkologickém nebo kardiologickém. Podle nich pak může plánovat další zdravotnické výdaje.

V tomto ohledu je nejdůležitější Národní registr hospitalizací, který má shromažďovat údaje o pacientech v nemocnicích.

Jsou nutné k tomu, aby české zdravotnictví zavedlo platbu podle diagnóz, takzvaný systém DRG. Tento důležitý reformní krok schvalují všechny vládní strany i zdravotní pojišťovny. Dnes se totiž nemocnicím platí paušálem bez ohledu na to, jak efektivně léčí.

Samotný registr je pouze prvním krokem k zavedení systému DRG. Vedle toho musí ministerská vyhláška o úhradě zdravotní péče určit, jakou část svých plateb budou pojišťovny rozdělovat podle diagnóz: ministerstvo plánovalo od ledna 2004 na zkoušku pět procent.

Počátkem prosince přitom ministryně Součková připustila, že úhradovou vyhlášku podle zadání koaliční komise expertů už letos nestihne. Tím se však systém DRG odkládá.

Proto ho chtějí samostatně zavést oborové zdravotní pojišťovny, které by se podle ředitele pojišťovny Metal-Aliance Vladimíra Kothery měly do konce týdne domluvit s menšími nemocnicemi, že nový systém vyzkouší. Oborové pojišťovny tvrdí, že se obejdou bez pomoci státu.

Takové řešení však odmítají fakultní nemocnice a také VZP, která čeká, až začne fungovat národní registr.

Kromě čtyř „evropských“ zákonů musí české zdravotnictví do konce prosince stihnout ještě několik nezbytných kroků. Ministerstvo zdravotnictví se musí do konce příštího týdne dohodnout s resortem financí a sepsat nouzový plán, který by stanovil zdravotnický rozpočet pro příští rok.

Součková se dosud obávala, že se zdravotnictví propadne o dalších 16 miliard, Sobotkovo ministerstvo navrhuje cestu, jak pomocí některých úsporných opatření udržet deficit pod hranicí tří miliard.

Jedním z kroků má být úprava ministerské vyhlášky na úhradu léků v příštím roce. Ušetřilo by se, kdyby ministři odmítli zavést nové léky chráněné mezinárodními patenty. Na trh by přitom nechali vstoupit generické léky - ty by měly nahradit dražší léky, které v příštím roce ztratí patentovou ochranu.

Ceny zahraničních léků také lze snížit, pokud se do nich promítne posilování koruny v minulých letech. Krizový scénář financování zdravotnictví v roce 2004 by měla Součková se Sobotkou domluvit příští týden. Společný výstup pak předloží ke schválení představitelům vládní koalice.

Koaliční komise expertů nadále chystá reformu, která by zásadně změnila systém zdravotnického financování. První návrh bude k dispozici v lednu, s většinou důležitých změn se počítá až od roku 2005.

Petr Holub, Hospodářské noviny, 10.12.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?