Součková slibuje lékařům, vláda o tom nechce slyšet

18. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři i ministryně Součková žádají od státního rozpočtu osm miliard. Lékaři požadují po vládě, aby urychleně našla nezbytné miliardy. Jinak budou žádat peníze od pacientů a dávat žaloby na pojišťovny. Ministerstvo financí státní pokladnu brání...


„Krize ve zdravotnictví je horší než v letech 1995 a 1996. Letos je to totiž poprvé, kdy musíme provoz krýt překlenovacími úvěry,“ prohlásil předseda České lékařské komory David Rath.

Lékaři proto požadují po vládě, aby urychleně našla nezbytné miliardy. V opačném případě budou žádat peníze od pacientů a dávat žaloby na pojišťovny za opožděné platby. K podobným krokům chtějí sáhnout i lékárny.

Platby VZP se mohou brzy zpožďovat déle než měsíc

Zadluženost zdravotnictví roste, potvrzuje tiskový mluvčí VZP Jiří Suttner. „Po lhůtě splatnosti dnes máme závazky ve výši 4,5 - 5 miliard,“ vypočítává. VZP tak platí lékařům o dvacet dnů později.

Tyto závazky se do konce roku ještě zvýší o další dvě až tři miliardy, až pojišťovna bude muset vrátit státu zálohy za státní pojištěnce. Platby VZP se tak mohou brzy zpožďovat déle než měsíc.

Podle lékařů i ministryně zdravotnictví tak zachrání zdravotnictví před krachem jen injekce ve výši osmi miliard. „Když nepodnikneme nic, tak se podle našich prognóz vyhoupne deficit pojišťoven v příštím roce až na šestnáct miliard,“ uvedla ministryně zdravotnictví Marie Součková.

Upozorňuje, že peníze fakticky slíbila koncem července vláda, když zavázala konsolidační agenturu, aby odkoupila pohledávky krajských nemocnic a pojišťoven. Nemocnice by měly dostat 1,5 miliardy, pojišťovny 10,5 miliardy.

Ministr financí Bohuslav Sobotka poté požádal o seznamy pohledávek, aby zkontroloval, zda jsou oprávněné. Dodnes je ale nedostal.

Ministryně Součková však uvedla, že tak nemůže učinit dřív, než jí hejtmani vypracují zdravotní plány. Některé kraje sice už plány připravily, většina je však nemá úplně hotové. „Odkup pohledávek je i naším zájmem, na druhé straně však potřebujeme, aby byl systém racionální, což podle nás navržená reforma nesplňuje,“ řekl moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský.

Seznamy svých pohledávek nepředaly ani pojišťovny. „Ministryně nás o to ještě nepožádala,“ tvrdí mluvčí VZP Suttner. Samotná VZP má dnes u neplatičů 17,5 miliardy, po započtení penále to je 25 miliard. V naprosté většině jsou dlužníky podniky se státní účastí - na předních místech České dráhy, Zetor a ČKD-Dopravní systémy.

O pohledávkách pojišťoven už Součková jednala se Sobotkou. Ministerstvo financí dosud připouští, že stát zaplatí jen dluhy čistě státních podniků, které ovšem tvoří jen mizivou část nároků VZP. „Velký atak na státní rozpočet si nedokážu představit,“ potvrzuje stanovisko Ministerstva financí mluvčí Jaroslav Dědič.

Lékaři, pojišťovny či hejtmani považují osmimiliardovou státní pomoc za nutnou, měla by ji ale následovat změna zdravotnického systému i způsobu jeho financování. Takovou změnu by měla podle Součkové přinést právě její reforma. Ta by měla nahradit dosavadní systém plateb za lékařské výkony a zredukovat počet nemocnic.

Součková vzkázala nemocnicím: miliardy ušetřete sami!

Lékařské komoře se reforma zdá nedostatečná, protože podle ní nepřinese výsledky dřív než za tři roky. Na dotaz, jaké opatření zavede ministryně v dnešní době, aby do té doby nemuseli lékaři své ordinace uzavřít, však ministryně uvedla: „Můžete ušetřit miliardy sami, třeba když nebudete předepisovat zbytečně drahé léky.“

Zdravotnictví se dostává do dluhů opakovaně od roku 1995. Tehdy ministr Jan Stráský zavedl systém, kdy pojišťovny dohadují se zdravotníky, jaké služby jim v příštím pololetí zaplatí. Obvykle se nedohodnou, a tak ministr nařídí pojišťovnám, aby platily víc. Platební neschopnost pojišťoven pak řeší vláda tím, že systém oddluží, naposledy pěti miliardami v roce 2001.

Viktor Meca, Petr Holub, Hospodářské noviny, 18.09.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?