Součková: Stát chce od Diag Human vrátit 326 milionů korun

29. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Z vyjádření ministryně Součkové vyplynulo, že stát požádal o to, aby neprodleně zasedl rozhodčí senát, který by prohlásil další možné nároky žalobce za nulové a zabýval se legalitou předchozího rozhodčího řízení. Případem se zabývá i policie...


PRAHA - Stát se snaží zvrátit dosavadní nepříznivý průběh sporu s firmou Diag Human, který už Českou republikou stál 326 milionů korun. I tyto peníze chce stát dostat zpět, řekla včera poslancům ministryně zdravotnictví Marie Součková (ČSSD), když je informovala o této kauze.

Firma počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém vyjádření tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara z obchodu sešlo. Za poškození jména musela vláda společnosti zaplatit, dalších několik miliard firma požaduje za obchodní ztráty. Nároky na odškodnění za zmařený obchod s plazmou potvrdily rozhodčí i přezkumný senát a pak i soud.

Součková včera sice o případu hovořila, zároveň ale upozornila, že se dál musí vyjadřovat opatrně, aby republiku nepoškodila. Z jejího vyjádření vyplynulo, že stát požádal o to, aby neprodleně zasedl rozhodčí senát, který by prohlásil další možné nároky žalobce za nulové a zabýval se legalitou předchozího rozhodčího řízení.

Součková uvítala, že případem se zabývá i policie. Pokud zjistí pochybení konkrétních úředníků, hrozí jim vyvození nejen osobní ale i trestní odpovědnosti, předpokládá ministryně.

Hovořila také o tom, že právní zástupce firmy Diag Human Jan Kalvoda poslal některým poslancům dopis, kde píše, že ministerstvo zdravotnictví nehodlá přistoupit na změnu smlouvy o mlčenlivosti. Ministryně hájila svůj postup, kdy o zrušení mlčenlivosti žádá soud, Kalvoda již dříve uvedl, že žaloba řešení jen oddálí. Firma prohlásila, že mlčenlivost ruší.

Firma Diag Human přemýšlí o tom, že by vymáhání přibližně šesti miliard korun, které požaduje po ministerstvu zdravotnictví kvůli neuskutečněnému obchodu s krevními deriváty, nabídla někomu jinému. Majitel společnosti Jiří Šťáva zvažuje, zda pohledávku nenabídne švýcarské kantonální bance, napsaly Hospodářské noviny.

Někteří poslanci požadují, aby sněmovna kvůli kauze Diag Human zřídila vyšetřovací komisi.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?