Součková žádá miliardy na zvláštní fond

10. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Speciální fond pro financování nákladné medicíny chce ministryně Součková zřídit v polovině příštího roku. Tím odpadnou například případy, kdy rodiče shánějí přes dobročinná konta peníze na nákladnou operaci dítěte...


Mnozí rodiče se už možná nebudou muset spoléhat na pomoc dobročinných kont, pokud bude nutné operovat jejich těžce nemocné dítě v zahraničí.

Šéfka zdravotnického resortu Marie Součková už v lednu předloží vládě návrh zákona o Státním fondu moderní medicíny, ze kterého by se měly hradit tyto drahé léčebné zákroky.

Odkud půjdou peníze?

Návrh počítá s tím, že projekt dostane pět miliard od státu z privatizace jako jednorázový vklad. Tři procenta příjdou z ročního výnosu spotřební daně z alkoholu a cigaret - odhadem tři čtvrtě miliardy korun. A také 1,5 procenta z vybraného zdravotního pojištění. V současnosti by to bylo kolem dvou miliard.

Součková počítá, že by do fondu přispívali svými dary i soukromí dárci. Dary by bylo možné odepisovat z daní. „Takové příjmy lze odhadovat podle předběžně vyjádřeného zájmu až v desítkách miliónů korun,“ uvádí ve svém prohlášení ministerstvo.

Značné finanční částky, které by tím české zdravotnictví získalo, mají směřovat nejen na úhradu zvlášť nákladné léčebné péče, ale také na zvyšování kvalifikace lékařů na renomovaných pracovištích nebo rozšiřování moderních léčebných metod.

Součková si myslí, že veřejnost vzhledem ke škodlivosti cigaret a alkoholu nebude proti tomu, aby šla do zdravotnictví tři procenta ročního výnosu spotřební daně z tabákových výrobků a alkoholických nápojů.

U koho ale nenalezne pro tento zdroj peněz pochopení, je její kolega - ministr financí Bohuslav Sobotka. Ten sice chce zvýšit spotřební daň z cigaret a lihu od příštího dubna, ale s nějakým odlivem pro zdravotnictví rozhodně nepočítá.

Opozice: vyšší daně z cigaret jsou demotivační

„Znamenalo by to další dělení veřejných rozpočtů a v podstatě snížení příjmu do státního rozpočtu,“ prohlásil. Za nereálnou představu označil i pětimiliardový vklad do fondu z privatizace. „Rezervy ve zdravotnickém systému je nutné hledat jinde,“ řekl.

První souboj tedy čeká Součkovou hned ve vládě. Pokud přece jen ministry přesvědčí a návrh postoupí do sněmovny, narazí především na odpor občanských demokratů.

Místopředseda zdravotnického výboru Milan Cabrnoch už prohlásil: „Alkohol a cigarety sice zvyšují spotřebu zdravotní péče, nicméně ODS nepodpoří účelové rozstříhávání daní.“

Cabrnoch navíc tvrdí, že návrh zákona je demotivační. „Říká: Pijte a kuřte víc, bude víc peněz na zdravotnictví. K tomuto problému je třeba přistupovat individuálně - kdo víc kouří, ten víc zaplatí,“ zdůraznil.

Naopak komunistům by myšlenka fondu nevadila. „Je to průchodný návrh,“ řekl místopředseda sněmovny Vojtěch Filip (KSČM).

Co by se platilo z fondu

péče o dětské i dospělé pacienty, kteří jsou více než 14 dní napojení na
dýchací přístroje v jedné nemocnici


terapeutické péče přesahující u přímých léčebných nákladů na pacienta 2,5 miliónu Kč po dobu jednoho měsíce v jednom zdravotnickém zařízení

Pramen: Návrh zákona o Státním fondu rozvoje moderní medicíny

IVANA KNĚŽNÍKOVÁ, Hospodářské noviny, 10.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?