Součková: Zakážeme lékařům ambulance

6. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Návrh ministryně Součkové by podle plzeňských lékařů přinesl zavření desítek ambulancí. Nová ministerská koncepce chce totiž zakázat lékařům pracujícím ve státní nemocnici, aby vedle svého zaměstnání ošetřovali pacienty ještě ve své soukromé ambulanci...


Plzeň - Zavření desítek ambulancí a omezení zdravotní péče by podle plzeňských lékařů přinesl návrh ministryně zdravotnictví Marie Součkové. Ten zakazuje lékařům pracujícím ve státní nemocnici, aby vedle svého zaměstnání ošetřovali pacienty ještě ve své soukromé ambulanci.

„Je to nesmysl, který poškodí hlavně pacienty, protože by se musely zavřít desítky ordinací a lidé by pak museli dlouhé hodiny čekat v ambulancích nemocnic,“ říká lékař a předseda Lékařského odborového klubu Fakultní nemocnice v Plzni Štěpán Bejvančický. Nedostatkové jsou například ambulance ortopedické, revmatologické či neurologické.

Rozhodnutí by podle lékařů navíc z ambulancí vyhnalo ty nejlepší odborníky. Ti v nemocnici vykonávají například řídící funkci a třeba jednou v týdnu v odpoledních hodinách si otevřou vlastní ambulanci.

Souběhu činností ale není dlouhodobě nakloněno vedení Fakultní nemocnice v Plzni, ale i dalších zdravotnických zařízení.

„Je to škoda, dobří lékaři s vlastní ambulancí naopak pacienty do nemocnice přilákají,“ tvrdí Novotný. Podle našich informací muselo v minulých letech v Plzni uzavřít své soukromé praxe na sedm desítek lékařů pracujících v největší nemocnici v západních Čechách.

Dosud tuto činnost vykonává už jen 22 lékařů. Ti jsou podle vedení nemocnice natolik nepostradatelní, že jim souběh činností není možný zakázat

JITKA ŠRÁMKOVÁ, Plzeňský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?