Součková zaskočila i spolustraníky

15. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Politici sice chápou kritickou situaci ve zdravotnictví, ale návrh soc. demokratické ministryně Marie Součkové na zvýšení spoluúčasti pacientů ročně o dva tisíce korun je zaskočil...


„Byl jsem v šoku, když jsem to četl dneska v novinách,“ řekl včera ČTK ministr práce a sociálních věcí a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Je překvapen i proto, že Součková svůj projekt nekonzultovala ani s vedením ČSSD, ani s ostatními členy vlády.

„Spoluúčast pacientů po nás nikdo nevyžaduje, a pokud vím, tak to není ani součást finanční reformy, ani našeho programu,“ uvedl ministr.

Se záměrem šéfové resortu zdravotnictví nebyli obeznámeni ani koaliční partneři, kteří se o něm dozvěděli až ze sdělovacích prostředků.

„Jako návrh to asi neexistuje,“ prohlásil na dotaz Práva šéf poslanecké frakce US-DEU Karel Kühnl. I když soudí, že je to „krok správným směrem“, tak nechtěl vyjádření ministryně komentovat.

Také místopředseda sněmovního zdravotního výboru lidovec Josef Janeček byl velmi zdrženlivý. „Žádný podrobný podklad nemáme,“ uvedl pouze s tím, že jejich představa je o spoluúčasti pacientů za „jasně“ definovaných podmínek.


Součková plánuje spoluúčast pacienta do 2000 korun ročně

Součková uvažuje, že z této dvoutisícové částky by si pacient vedle doplatků na léky, hradil také poplatky za recept (20 Kč), návštěvu v ordinaci (20 nebo 50 Kč) či pobyt v nemocnici (50 Kč).

Po jejím vyčerpání by byla péče zdarma. Lacinější léky, zhruba do 50 korun, by si mohli občané podle ní platit v plné výši. Osoby mladší 18 let mají být z poplatku osvobozeny a lidé v tíživé sociální situaci by mohli požádat o proplacení částky. Ministryně chce také zredukovat počet akutních nemocničních lůžek, snížit počet zdravotnických zařízení a provést změny v pojišťovnách.

Opozice je zděšená

„Paní ministryně solí jeden návrh za druhým, většinou jsou špatné a necílené na současnou neutěšenou situaci ve zdravotnictví. Neumím se vyjádřit k tomu, co jí napadne momentálně třeba ráno u snídaně,“ řekl na dotaz Práva stínový ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek.

Podle něj politická reprezentace může případně zasednout pouze nad návrhem konzistentního řešení, ale není mu známo, že by takový dokument vůbec existoval.

Zásadně proti jsou komunisté, kteří považují návrh Součkové dokonce za protiústavní a výrazně asociální, neboť nevychází z principu mezilidské solidarity.

„Tvrdím, že neschopnost vládnout a spravovat věci veřejné nelze kompenzovat odstrašováním občanů od spotřeby zdravotní péče a vymáháním přímých plateb,“ sdělil Právu předseda KSČM Miroslav Grebeníček.

Jitka Götzová, Právo, 15.07.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?