Součková: zdravotnictví hrozí deficit téměř 16 miliard

12. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř 16 miliard bude chybět v systému zdravotního pojištění příští rok a do dvou let budou s dostupností zdravotní péče zásadní problémy, pokud se nepodaří urychleně zahájit reformu zdravotnictví. "Pokud bych mlčela k hrozícímu propadu...


PRAHA - nemohla by vláda dodržet sliby v oblasti zdravotnictví,“ řekla. Připomněla, že letos zdravotnictví hospodaří přibližně se 140 miliardami.

Podle ministryně stoupnou výdaje v příštím roce o 25,4 miliardy, v tom jsou zahrnuty úhrady za péči v zahraničí po vstupu do EU 1,5 miliardy, pět miliard za zavedení šestnáctitřídní platové tabulky, růst nákladů na péči o 9,3 miliardy a deficit Všeobecné zdravotní pojišťovny 8,6 miliardy.

Naproti tomu příjmy stoupnou jen o 9,6 miliardy, v tom je miliarda z platby státu za státní pojištěnce a platby podnikatelů, sedm miliard za lidi v pracovní neschopnosti, za něž dosud nikdo pojištění neplatí. Dalším přínosem má být spoluúčast.

Prvním krokem ke stabilizaci je podle Součkové navýšení příjmů a průhlednější hospodaření pojišťoven. Ministryně již předložila novely pojišťovenských zákonů. Dalším krokem je omezení nadbytečných akutních lůžek, z 64.000 jich je podle ní 10.000 zbytečných. Akutní lůžka chce přeměnit na lůžka následné péče a asi 3000 jich bez náhrady zrušit.

Od ledna příštího roku by se měl změnit systém plateb nemocnicím. Nebudou už mít rozpočty, ale dostanou platby podle diagnoz pacientů, což lépe postihne nákladnost péče. Za pobyt na sociálních lůžkách budou pacienti platit 45 až 150 korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?