Soud dnes rozhodne, zda lékaři mohou vybírat za nadstandard

4. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústavní soud dnes rozhodne o tom, zda lékaři mohou vybírat od pacientů peníze za nadstandardní péči. Několik desítek poslanců ODS a Unie svobody-DEU soudu nedávno navrhlo zrušení částí zákona o všeobecném zdravotním pojištění...


BRNO - Ústavní soud dnes rozhodne o tom, zda lékaři mohou vybírat od pacientů peníze za nadstandardní péči. Několik desítek poslanců ODS a Unie svobody-DEU soudu počátkem května navrhlo zrušení částí zákona o všeobecném zdravotním

pojištění.

Příslušná ustanovení znemožňují lékařům vybírat peníze, pokud takovou péči poskytují v souvislosti s péčí hrazenou ze zdravotního pojištění.

Podle navrhovatelů nynější zákaz vede k tomu, že lidé hledají nekontrolovatelné a nelegální cesty včetně korupce, aby se lepší péče domohli.

O ústavní stížnosti se hovořilo již počátkem roku, když ve sněmovně neuspěla novela, která by zákaz odstranila. Takovou snahu tehdy kritizoval ministr zdravotnictví Bohumil Fišer (ČSSD). Koalice ambulantních lékařů pak označila rozhodnutí dolní komory za nemoudré.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?