Soud EU podpořil postup Bayeru proti levným dovozům

7. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvyšší soud Evropské unie v úterý definitivně zamítl pokutu, kterou uvalila Evropská komise na německý farmaceutický koncern Bayer. Komise chtěla firmu potrestat za to, že bránila levným souběžným dovozům svého produktu do zemí s vyššími cenami...


BRUSEL/PRAHA - Podle Mezinárodní asociace farmaceutických společností (MAFS) se toto rozhodnutí pozitivně projeví i v České republice.

„Mezinárodní asociace farmaceutických společností toto rozhodnutí vítá, neboť firmám se dostává účinného prostředku k snížení rizika paralelního vývozu léčiv z ČR zpět do zemí výrobců,“ řekl Josef Zábranský z MAFS.

Podle něj bude toto riziko v tuzemsku po vstupu do unie v květnu letošního roku reálné. „Znamenalo by to, pokud by došlo k negativnímu scénáři, že některé léky by mohly být českým pacientům méně dostupné,“poznamenal Zábranský s tím, že to si nikdo nepřeje.

U případu léku na srdce Adalat společnosti Bayer neprokázal Brusel kartelovou dohodu mezi jednotlivými velkoobchodníky, konstatoval Evropský soudní dvůr.

Vrchní evropský soud tak dal za pravdu rozhodnutí soudu první instance. Ten v roce 2000 zamítl pokutu tří milionů eur, kterou uvalila Evropská komise na Bayer v roce 1996 za to, že firma omezovala dodávky léku Adalat do Francie a Španělska. Tím se Bayer snažil bránit reexportu tohoto produktu za vyšší ceny do

Británie.

Soudy nezjistily, že by mezi Bayerem a jeho francouzskými a španělskými distributory existovala nějaká dohoda o postupu proti souběžným dovozům. Nejvyšší soud se však vyhnul jakémukoli zobecnění této kauzy. Uvedl, že rozhodnutí je „úzce omezeno na šetření jediné stížnosti, zakládající se na existenci dohody“.

Evropský farmaceutický průmysl se obává tzv. souběžného obchodu s léky, který má podle nich podkopávat jejich konkurenční pozici. Firmám vadí, že obchodníci nakupují značkové léky v jižní Evropě, kde jsou státem regulované relativně nízké ceny a prodávají je na severu, kde jsou ceny vyšší.

Podle odhadu Evropské federace farmaceutického průmyslu dosahuje paralelní obchod s léky zhruba pěti miliard dolarů a ukrajuje zhruba miliardu ze zisků farmaceutických společností. Společnosti se obávají, že po rozšíření EU podíl dále stoupne, uvedla agentura Reuters.

Evropské soudy v podobném případu z minulého měsíce zvrátily nález Evropské komise ohledně německé automobilky Volkswagen. Ta podle komise konspirovala s dealery na omezování dodávek do zemí s nižšími cenami s cílem zabránit reexportům do států s vyššími cenami. Výkonný orgán EU neprokázal, že by se dealeři nějak domlouvali, uvedli soudci.

Navzdory těmto prohrám chce Evropská komise i nadále usilovat o eliminaci omezení, které firmy kladou na obchodování se svými produkty v EU. Komise argumentuje tím, že volný pohyb zboží je samotnou podstatou unie.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?