Soud musí v kauze nechtěného převozu do porodnice opět rozhodnout

19. 4. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnský krajský soud se bude opět zabývat sporem mezi mladou ženou a jihomoravskou zdravotnickou záchrannou službou kvůli jejímu domácímu porodu.


Loni v srpnu na zdravotnících vysoudila omluvu a celkem 100.000 korun odškodného pro sebe a svého syna za to, že musela na nátlak lékaře Roberta Zodla ze záchranky odjet po porodu i s dítětem do nemocnice. Vrchní soud v Olomouci ale tento verdikt brněnského soudce Michala Ryšky zrušil a věc mu vrátil k opětovnému projednání.

Zatímco podle Ryšky, který se už zabýval mnoha známými a složitými kauzami na ochranu osobnosti, lékař Zodl pochybil, prezident Václav Klaus má na věc opačný názor. Zodlovi udělil v úterý Zlatý záchranářský kříž in memoriam za výjimečný přínos pro záchranářství, a to za záchranu života dítěte, které se dostalo nemocnice značně podchlazené.

Konečný verdikt v komplikované při bude odpovědí na otázku, kde vlastně končí práva rodičů při domácích porodech a nakolik mohou zdravotníci respektovat jejich přání nebýt zcela začleněn do státního zdravotního systému.

Dnes třicetiletá žena přivedla na svět syna Timura v bytě v únoru 2010 v brněnské Údolní ulici. Bydlela jen několik set metrů od porodnice Na obilním trhu. Porod byl nečekaný, rychlý a když už proběhl bez lékařů zdárně, žena do porodnice nechtěla. S manželem přesto přivolali záchranáře.

Dorazili asi hodinu po narození chlapce. Lékař Zodl oddělil pupeční šňůru. Podle úřední dokumentace byla sice matka i dítě v pořádku, on ale žádal, aby odjela sanitkou do porodnice. Hodinu ji přesvědčoval. Matka svolila až po příjezdu policie.

Dítě bylo přivezeno do porodnice podchlazené. Na příjmu mělo 33,6 stupně Celsia a tři dny strávilo v inkubátoru. Neústupnost doktora Zodla chlapci nepochybně zachránila život, uvádí se na webu záchranářů k jeho úternímu ocenění prezidentem. Jenže matka situaci vidí jinak. Podala na zdravotníky žalobu s žádostí o omluvu a finanční odškodné. Soudce Ryška jí vyhověl. V dochované dokumentaci nenašel nic, co by svědčilo o nutnosti převozu. Lékař Zodl v době řešení pře zemřel ve věku pouhých 43 let.

Vrchní soud (VS) v Olomouci Ryškův verdikt zrušil. Brněnský soudce bude muset nově rozhodnout, zda je vůbec žaloba na ochranu osobnosti v této kauze možná a zda nejde o správní soud.

Pokud Ryška rozhodne, že nejde, bude muset podstatně doplnit dokazování. VS požaduje, aby nechal vypracovat znalecký posudek ke stavu dítěte od lékaře-neonatologa, aby podrobně zkoumal, do jakých hygienických podmínek se dítě narodilo, a více zjišťoval, co přesně zapříčinilo podchlazení chlapečka po narození.

„Neztotožnili jsme se ani se závěrem (soudce Ryšky), že lékař si ve vztahu k matce počínal příliš autoritářsky. K tomu jsme nenašli žádný důkaz ve spise,“ řekl ČTK mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy. Spor by se mohl u krajského soudu začít znovu projednávat už v nejbližších týdnech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?