Soud nezbavil Součkovou mlčenlivosti ve sporu s Diag Human

2. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Okresní soud v Táboře zamítl žalobu, kterou se ministerstvo zdravotnictví domáhalo zbavení mlčenlivosti ve sporu se společností Diag Human. Uvedl to mediální zástupce Diag Human Daniel Častvaj...


PRAHA -

Závazek mlčenlivosti pro obě strany obsahovala smlouva mezi státem a firmou, jež počátkem 90. let neúspěšně usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic.

Za poškození dobrého jména musela vláda společnosti zaplatit 326 milionů korun. Státu navíc hrozí, že by měl Diag Human vyplatit jako náhradu za obchodní ztráty dalších až šest miliard.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková v žalobě požadovala neplatnost článku čtyři smlouvy, který obsahoval povinnost mlčenlivosti.

„Diag Human ještě před podáním žaloby několikrát ministerstvu navrhoval tento článek zrušit prostou dohodou obou stran, státní úředníci však na tuto jednoduchou výzvu nereagovali. Tato skutečnost byla také hlavním důvodem, proč soud žalobu zamítl,“ prohlásil Častvaj.

Ministerstvo musí uhradit firmě Diag Human veškeré náklady v tomto zbytečném soudním řízení, dodal. Výši kompenzace neupřesnil.

Ministerstvo zatím rozsudek táborského soudu neobdrželo. Mluvčí resortu Mario Böhme řekl, že teprve pak zváží další právní kroky včetně možnosti odvolání.

Častvaj připomněl, že firma Diag Human už v minulosti od mlčenlivosti odstoupila a vyzvala Součkovou, aby také zveřejnila všechny dostupné informace. Součková chtěla vyčkat do doby, než ji táborský soud zbaví mlčenlivosti. Zmíněný článek smlouvy podle ní odporuje zákonu o poskytování informací. Soud ale nyní její

žalobu zamítl.

Ministryně nedávno uvedla, že má ve sporu s firmou Diag Human

k dispozici nové závažné skutečnosti a důkazy, které mohou spor

ovlivnit ve prospěch státu. Jaké to jsou, ale neuvedla.

Veřejnost i poslanci se o vyplacení stovek milionů korun za

neúspěšný obchod s krevní plazmou dozvěděli až zpětně. Kauzu

zkoumá sněmovní vyšetřovací komise.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?