Soud odročil projednávání žaloby na hradeckou nemocnici na březen

13. 1. 2014 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Hradecký krajský soud v pátek odročil projednávání žaloby, kterou dva nezletilí synové požadují po Fakultní nemocnici v Hradci Králové za smrt matky dva miliony korun. Soud bude v dokazování pokračovat 4. března, řekl soudce Jan Fifka. Do té doby má nemocnice doplnit dokumentaci o provedených vyšetřeních.


Před soudem vypovídal pouze Karel Urbánek z Fakultní nemocnice v Olomouci, který se podílel na zpracování posudku. Podle něj lékaři hradecké nemocnice nic nezanedbali. U ženy se totiž objevil Ewingův nádor, který nebylo možné odhalit rentgeny. „Ten nádor velmi netypicky rostl, je to unikátní záležitost, se kterou se žádný z lékařů, který pacientku viděl, nemohl před tím setkat,“ řekl Urbánek. Podle něj u ženy lékaři navíc objevili počínající degenerativní poškození páteře, které mohlo bolesti vyvolat.

Naopak právní zástupce žalobce Mario Švehelka soudu zaslal posudek, podle kterého nemocnice nepostupovala správně. Žaloba tvrdí, že nemocnice při léčbě ženy nepoužila všechny dostupné metody vyšetření a nádor mohla zjistit dříve.

Podle žalobního návrhu žena trpěla od dubna 2006 do listopadu 2007 bolestmi hrudní páteře, nemocnici za tu dobu navštívila třiatřicetkrát. Až v listopadu 2007 při magnetické rezonanci odhalili lékaři nádor o velikosti šest krát šest centimetrů, zhruba o rok později nádorovému onemocnění žena podlehla. Nemocnice žalobu odmítá. Její právník tvrdí, že ve svém postupu neshledává žádná závažná pochybení. U ženy podle něj nebyly splněny podmínky pro použití magnetické rezonance.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?